Cukrzycy wiedzą ile kosztuje ich choroba. Obok zastrzyków insuliny potrzebują szereg innych lekarstw. Wiadomo powszechnie, że cukrzyca to choroba, która prowadzi do innych dolegliwości. Główne choroby ostatnich 30 lat w tym cukrzyca, choroby serca i układu krążenia oraz otyłość są spowodowane nieprawidłowym odżywianiem. Jak zrozumień pojęcie nieprawidłowe odżywianie?
3 mln Polaków choruje na cukrzycę. Niewiele mniej cierpi na insulinooporność wcale o tym nie wiedząc. Większość lekarzy i dietetyków wciąż twierdzi, że przyczyną cukrzycy jest nadwaga. My natomiast twierdzimy, że przyczyną cukrzycy jest cukier. Osoba chora na cukrzycę otrzymuje plan diety, w którym znajdują się produkty podwyższające poziom cukru we krwi. Czyż nie powinno być odwrotnie? Prekursor i wybitny specjalista od cukrzycy dr Elliot P. Joslin już w 19-wieku udowodnił, że chroniczna choroba jaką jest niewątpliwie cukrzyca wymaga drastycznej zmiany diety, mającej na celu obniżenie poziomu cukru we krwi. Doktor Atkinson wypowiedział wojnę węglowodanom na początku lat 60-tych. Pacjenci potrzebują plan diety, który zapewni im beztroski styl życia, a nie uczyni ich ofiarami choroby. Dokładnie skonstruowana dieta zmniejszy lub całkowicie zastąpi leki przeciwcukrzycowe i może doprowadzić do uwstecznienienia choroby.
Wrażliwość na insulinę – insulinooporność
Co to jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu 2 jest cukrzycą insulinoniezależną. Oznacza to, że organizm ludzki produkuje wystarczającą ilość insuliny, ale receptory, które ją wiążą są odporne lub po prostu zanikają. Na poziom ekspresji receptora insuliny wpływa kilka czynników. Nadmierna produkcja insuliny czy wiek organizmu prowadzą do mutacji w receptorze, a tym samym rozwój wrażliwości na insulinę. Ponieważ insulina jest ważnym hormonem regulującym bezpośrednio lub pośrednio homeostazę całego organizmu stąd zaburzeniom w wydzielaniu insuliny towarzyszą również inne przewlekłe schorzenia. Do nich należą nadciśnienie, choroby serca i układu krwionośnego, zespół metaboliczny, a nawet bezpłodność.
To receptory powodują przekaz informacji o stężeniu insuliny. U diabetyka typu 2 znajduje się ograniczona ilość receptorów, dlatego organizm nie może wykryć właściwego stężenia insuliny we krwi. Spożycie posiłku zawierającego węglowodany pobudza do wydzielania insuliny , ale receptory są na nią odporne. Mamy tu do czynienia z tak zwanym względnym niedoborem insuliny. Z czasem organizm produkuje coraz więcej insuliny. Insulinooporność coraz bardziej się pogłębia. Zwiększone wydzielanie insuliny prowadzi do hiperinsulinemii i z czasem do cukrzycy typu2.
Cukrzyca typu 2, która jest typową chorobą metaboliczną często jest zwana cukrzycą starczą lub nabytą. Obecnie wiek zachorowalności znacznie się obniżył. Nawet dzieci nieprzestrzegające diety mogą zachorować na cukrzycę.
Cukrzyca typu 2 i rozwój choroby
Złe odżywianie może doprowadzić do zaburzeń metabolicznych w organizmie. Złe odżywianie to dieta bogata w węglowodany. Węglowodany to niskokaloryczne związki, które są szybko trawione i szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Tłuszcze, które są dostarczone wraz z węglowodanami zostają odłożone w tkance tłuszczowej. Tam również trafia cukier, którego organizm nie był w stanie wykorzystać na energię. Cukier pobudza wydzielanie insuliny. Każdy nowy posiłek, który zawiera węglowodany w pierwszej kolejności prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Jeśli zamiast cukru spożyjemy porcję tłuszczu, to insulina nie jest produkowana. W ten sposób organizm jest chroniony przed nadmiernym wydzielaniem insuliny. Tkanka tłuszczowa ulega redukcji, bo jeśli nie ma węglowodanów w codziennej diecie to następuje maksymalne spalanie tłuszczy. Waga ulega obniżeniu, przemiany metaboliczne ulegaja normalizacji.
Zanim zaczniesz wydawać pieniądze na leki i operacje…
Ostatnio gazeta The New York Times opublikowała bardzo interesujący artykuł na temat najnowszej, bardzo drogiej metody operacyjnej dla cukrzyków, którą z powodzeniem można zastąpić dietą wysokotłuszczową. Liczne naukowe badania nad cukrzycą i chorób z nią związanych dowodzą, że dieta drastycznie ograniczająca spożycie węglowodanów jest kluczem do lepszego samopoczucia pacjentów, utraty nadwagi, a nawet do cofnięcia choroby.
Jest niewielu lekarzy na świecie, którzy leczą pacjentów z cukrzycą, otyłością, chorobami serca za pomocą diety wysokotłuszczowej. Doktor Rangar Chatterjee jest brytyjskim kardiologiem, który leczy swoich pacjentów za pomocą diety LCHF z pozytywnymi wynikami. Współtworzy BBC program Doctor in the house. Doktor Eric Westman to amerykański lekarz, który wierzy, że tłuste jedzenie prowadzi do obniżenia nadwagi, zapobiega cukrzycy i innym chorobom. Wyżej wymienieni lekarze podobnie jak my stosują dietę LCHF codziennie i świetnie się czują. Są żywym dowodem, że LCHF dieta jest najlepszą alternatywą na zahamowanie cukrzycy i ogólną poprawę zdrowia.