Czekoladowy chia pudding z masłem migdałowym. Na śniadanie lub kolację. Wybierz dowolne mleko roślinne, sojowe lub migdałowe. Zamiast masła migdałowego można użyć masło sezamowe lub z orzechów laskowych. Uwaga na masło fistaszkowe, bo zawiera więcej węglowodanów.
Chia pudding
Składniki
1 porcja
25 g /2 łyżki nasion chia
200 ml migdałowego mleka
1 łyżka migdałowego
50 ml ubitej kremówki, 36%
2 łyżeczki kakao
erytrytol-stewia do smaku
Przygotowanie
Zalej nasiona chia migdałowym mlekiem i odstaw na godzinę lub włóż do lodówki na noc. Nasiona napęcznieją. Dodaj kakao, śmietankę i słodzik do smaku, wymieszaj.
Wartość energetyczna 1 porcji (280g) 443 kcal
Tłuszcze – 41g
Białko – 10,7g
Węglowodany – 7,6g
Błonnik- 11g