Erytrol zwany również erytrytolem jest doskonałym zamiennikiem cukru o zredukowanej kaloryczności. Zachowuje swoje właściwości podczas podgrzewania. Pozyskiwany z roślin zalicza go się do alkoholi cukrowych zwanych poliolami. Erytrol pozyskiwany z roślin jest naturalnym składnikiem bez sztucznych dodatków. Smakiem przypomina cukier trzcinowy.
Czym są poliole
Poliole to alkohole wielowodorotlenowe czyli alkohole polihydroksylowe, ponieważ zawierają w swojej cząsteczce więcej niż jedną grupę OH . Te związki dzielą się na rodzaje. Jednym z nich są alkohole cukrowe zwane też cukrolami. Alkohole cukrowe są słodkie ale podlegają innemu metabolizmowi niż glukoza czy fruktoza. Ze względu na swoje właściwości nie powodują podniesienia poziomu cukru (glukozy) we krwi lub robią to nieznacznie. Obok erytrolu do cukroli należą ksylitol i sorbitol.
Erytrol
Erytrytol jest często dodawany do żywności. Jako substancja słodząca określony jest symbolem E968. Wchodzi również w skład mieszanych słodzików jak erytrytol – stewia. Ponieważ erytrol jest 20 – 40% mniej słodki niż sacharoza, więc połączenie jego ze stewią podwyższa słodki smak produktu. Erytrol oznacza niska wartość energetyczna, około 0,5 kcal na gram oraz bardzo niski indeks glikemiczny (IG). Związane jest to z tym, że erytrol nie ulega metabolizmowi i zostaje wydalony z moczem. Jest to zdrowy zamiennik cukru, który mimo właściwości słodzących jest przyjazny dla zębów. Erytrol można używać do słodzenia oraz do wypieków.
W zasadzie nie ma ograniczeń co do stosowania erytrytolu i innych cukroli. Należy jednak wprowadzać do do diety stopniowo i obserwować reakcje swojego organizmu. W przypadku dużego spożycia cukroli w tym erytrolu mogą wystąpić wzdęcia i biegunka.