poniedziałek, 22 lipca, 2024
Strona głównaOdżywianieNiskowęglowodanowa pasta kokosowa

Niskowęglowodanowa pasta kokosowa

Pasta kokosowa to niskowęglowodanowy produkt, który zawiera jedynie 5 g węglowodanów. Pasta kokosowa to w pełni naturalny produkt bez konserwantów. Pasta kokosowa zwana jest też kokosowym masłem. Powstaje ze zmielenia miąższu kokosowego i utarcia go na gęstą, odżywczą masę. Ma szerokie zastosowanie w kuchni

Pasta kokosowa – dlaczego warto jeść pastę kokosową na lchf diecie?

Jest wiele różnych past kokosowych na rynku. Dla osób będących na lchf diecie polecamy masło kokosowe marki Pan Orzech, które zawiera tylko 5 gram węglowodanów. Przed użyciem produkt należy dobrze wymieszać w całej objętości opakowania. Aby to sobie ułatwić należy go lekko podgrzać. Pasta kokosowa to doskonały dodatek do naleśników, omletów i placków. Poza tym można posmarować nim pieczywo. Jest idealne do wyrobu kokosowego mleka. Wystarczy jedynie zmiksować kilka łyżek kokosowej pasty z wodą. Poza tym to doskonały dodatek do wypieków.

Masło kokosowe zawiera wyłącznie naturalne składniki, a więc jest wolne od substancji aromatyzujących, barwiących i konserwujących. Jest również wolne od wszelkich zagęszczaczy, których głównym składnikiem są węglowodany. Stąd tak niska zawartość węglowodanów, z czego 1,2 g stanowi błonnik.

Właściwości odżywcze kokosowej pasty

Kokosowy miąższ jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i minerałów. Przyczyniają się one do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz zdrowego odchudzania. Kwas foliowy (witamina B9), fosfor (P) i magnez (Mg) regulują gospodarkę wodno – elektrolitową i wzmacniają odporność organizmu. Poza tym masło kokosowe zawiera sporo potasu, który jest jednym z elektrolitów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania nerek, ale i całego organizmu. Potas (K) jest również bardzo ważny w procesie kontrolowania ciśnienia krwi. W kokosie nie brakuje błonnika, który jest bardzo ważny w każdej diecie. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na procesy trawienne i przemianę materii.

Pasta kokosowa a odchudzanie

Pasta kokosowa to zdecydowanie przyjazny LCHF produkt. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe w tym 63,1g nasyconych kwasów tłuszczowych jak również cenne białko. Mała zawartość cukru, wysoka zawartość błonnika sprawia, że produkt przedłuża uczucie sytości. Tłuszcze zawarte w paście przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz regulują procesy metaboliczne. Produkt utrzymuje na stałym poziomie glukozę we krwi i nie powoduje wyrzutów insuliny.

Wartość energetyczna w 100 gramach produktu 2930 kJ / 700 kcal
Tłuszcz 70,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 63,1 g
Węglowodany 5,2 g
w tym cukry proste 4 g
Białko 7,3 g
Sól 0,06g

Pasta kokosowa jest niewątpliwie idealną propozycją dla osób będących na lchf diecie i pragnących zrzucić kilka kilogramów. Jest to wysokoenergetyczny produkt, który skutecznie   powstrzymuje uczucie głodu.

 

 

 

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze