Czym jest kuchnia ketogenna? Kuchnia ketogeniczna zwana ketogenną to kuchnia wolna od węglowodanów przede wszystkim, cukru, mąki i wszelkich kasz. Ponieważ dieta ketogeniczna wyklucza zboża i ich przetwory dieta jest również bezglutenowa i dlatego świetnie pasuje dla osób, które nie tolerują glutenu.
Kuchnia ketogenna
Jak gotować bez cukru, mąki i glutenu? Kuchnia ketogenna jest bardzo prosta i wcale nie wymaga osobnego gotowania, jeśli w rodzinie tylko jedna osoba jest na diecie ketogenicznej. Typowym daniem ketogenicznym jest sos do makaronu. Może to być tradycyjny sos bolognese lub sos serowy podany z keto makaronem, zoodles lub innym niskowęglowodanowym makaronem w zależności w jakim stopniu dieta jest restrykcyjna na węglowodany.
Ulubiony sos serowy można modyfikować na wiele sposobów. Sos serowy z szynką i pieczarkami zadowoli nie tylko osoby na diecie ketogenicznej ale również te, które nie mogą żyć bez tradycyjnego makaronu.
Kuchnia ketogeniczna to kuchnia pełna niskowęglowodanowych warzyw, które dostarczają niezbędnego błonnika. Błonnik jest węglowodanem, ale nie jest wchłaniany w jelitach, więc nie pobudza insuliny. Dlatego w kuchni ketogennej błonnik w postaci zmielonych łusek babki płesznik zastępuje mąkę. Keto makaron to makaron jajeczny z błonnikiem, który zastępuje właściwości wiążące glutenu, występującego w mące.
Najprostszym warzywem w kuchni ketogennej jest sałata. Można ją jeść bez ograniczeń. Oprócz błonnika dostarcza ona wiele minerałów i witamin. Sałatkowe miksy sa najlepsze i takie najczęściej stosujemy w naszych przepisach.
Sos serowy z szynką
6 porcji
Składniki
25 g cebuli
5 g czosnku
250 g szynki
200 g serka philadelphia lub serka łaciate
400 ml śmietanki, 36 %
200 g pleśniowego sera
100 g żółtego sera, kremowego
50 g masła
2 łyżki parmezanu
1 doniczka świeżej bazylii
2 łyżeczki świeżo zgniecionego czarnego pieprzu
400 g pieczarek
porcja keto makaronu, tutaj przepis
Przygotowanie
Pokroić cebulę i szynkę w kostkę. Usmażyć na maśle. Usmażyć pokrojone grzyby na maśle na oddzielnej patelni i dodaj do szynki. Do głębokiego rondla przełożyć usmażoną cebulę, szynkę, grzyby i wlać śmietanę. Dodać philadelphia, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Gotować sos aż ser się rozpuści. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i utarty ser żółty. Gotować do rozpuszczenia serów. Na koniec dodać do sosu pokrojoną bazylię. Przyrządzić keto makaron, kliknąć w link do przepisu. Wymieszać makaron z sosem i podać z miksem sałatkowym.
Wartość energetyczna jednej porcji z makaronem 950,5 kcal
Tłuszcz – 85,7 g
Białko – 36,8 g
Węglowodany – 6,8 g
Błonnik – 6,7 g