Bolognese to pyszny sos pomidorowy z mielonym mięsem do makaronu…My proponujemy lchf bolognese z zoodles czyli warzywnym makaronem z cukinii. Smaczna i zdrowa alternatywa lekko zmodyfikowana tak aby zawierała wystarczającą ilość tłuszczu i białka oraz jak najmniej węglowodanów. Dlatego w lchf nie żałujemy sobie parmezanu i pełnotłustej śmietanki.
LCHF bolognese
4 porcje
Składniki
500 g mielonego mięsa, najmniej 20% zawartości tłuszczu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
250 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
3 łyżki pokrojonych liści bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli lub wedle smaku
30 g parmezanu + 2 łyżki do posypania
600 g zielonej cukinii
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Dodać mielone mięso i zrumienić. Następnie wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i sól. Wymieszać i gotować bolognese przez 30 minut. Na koniec dodać 30 g parmezanu, śmietankę, oliwę i wymieszać. Cukinię pociąć na spaghetti. Można obgotować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Nałożyć porcję zoodles na talerz, polać sosem i posypać parmezanem.
Wartość energetyczna 1 porcji 731kcal
Tłuszcze – 63 g
Białko – 30 g
Węglowodany – 11,0 g
Błonnik – 3,3 g