Bolognese z zoodles lchf i bez glutenu

lchf bolognese z makaronem z cukinii

Bolognese to pyszny sos pomidorowy z mielonym mięsem do makaronu…My proponujemy lchf bolognese z zoodles czyli warzywnym makaronem z cukinii. Smaczna i zdrowa alternatywa lekko zmodyfikowana tak aby zawierała wystarczającą ilość tłuszczu i białka oraz jak najmniej węglowodanów. Dlatego w lchf nie żałujemy sobie parmezanu i pełnotłustej śmietanki.

LCHF bolognese

4 porcje

Składniki

500 g mielonego mięsa, najmniej 20% zawartości tłuszczu

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

50 g masła

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

250 ml śmietanki

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czarnego pieprzu

3 łyżki pokrojonych liści bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soli lub wedle smaku

30 g parmezanu + 2 łyżki do posypania

600 g zielonej cukinii

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Dodać mielone mięso i zrumienić. Następnie wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i sól. Wymieszać i gotować bolognese przez 30 minut. Na koniec dodać 30 g parmezanu, śmietankę, oliwę i wymieszać. Cukinię pociąć na spaghetti. Można obgotować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Nałożyć porcję zoodles na talerz, polać sosem i posypać parmezanem.

Wartość energetyczna 1 porcji 731kcal

Tłuszcze – 63 g

Białko – 30 g

Węglowodany – 11,0 g

Błonnik – 3,3 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here