czwartek, 10 października, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiMakaron bez mąki i glutenu

Makaron bez mąki i glutenu

Czego najbardziej Wam brakuje na lchf diecie? Może makaronu? Tradycyjny, wysokowęglowodanowy makaron można zastąpić warzywnym makaronem z cukinii lub dyni. Można również stosować makaron z alg lub makaron bez mąki.

Poza tym można przyrządzić makaron z jajek, błonnika i kremowego serka. Przepis do złudzenia przypomina lchf naleśniki. Makaron bez mąki i glutenu piecze się w piekarniku, a potem kroi na cienkie paski. Może to być tagliatelle czy nieco szersze papardelle.

Najlepiej zwinąć makaron w rulon i cienko pokroić. Krojąc makaron można użyć radełka do pizzy.

Makaron bez mąki smakuje jak tradycyjny makaron i pasuje do wszystkich sosów. Jest bardzo smaczny i pożywny. Można go przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce przez kilka dni lub nawet zamrozić.

Tak więc jeśli tęsknicie za makaronem to wypróbujcie ten przepis. Makaron na pewno będzie Wam smakować. Na pewno będzie pyszny z sosem serowym lub

lchf_makaron_diet_odchudzanie

Makaron bez mąki i glutenu

3 porcje

Składniki

4 jajka

130 g serka phladelphia lub łaciate, 23%

2½ łyżki fiber husk, błonnik

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 160ºC. Zmiksować jajka z serkiem i błonnikiem na gładką masę.  Rozsmarować masę cienko w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Można przykryć masę arkuszem dodatkowego papieru i rozwałkować ciasto cienko jak tylko się da. Pozostawić papier do pieczenia na wierzchu i wstawić formę do piekarnika. Piec przez 10 minut. Upieczony placek wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zwinąć w rulon i pokroić na cienkie paski.

Wartość energetyczna jednej porcji 247 kcal

Tłuszcz – 20 g

Białko – 13 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik – 5,7 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

16 KOMENTARZE

    • Tak, tak. Ja mam mocno zmielony błonnik i już po zmiksowaniu masa jest gęsta, ale tak można zawsze odczekać kilka minut.

    • Ciasto jest rzadkie, ale powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Może błonnik nie był zmielony na proszek?

  1. Tips:
    Papier zdejmować kiedy placek jest jeszcze ciepły!
    Używam papieru do pieczenia i za pierwszym razem byłam tak bardzo ciekawa efektu, ze zdejmowałam papier z ciepłego placka. Zszedł bez problemu.
    Tym razem dałam mu ostygnąć i kleił się do papieru…dałam radę delikatnie z pomocą noża, przytrzymując te części które trzymały się papieru.
    Makaron pierwsza klasa👌Nie wiem czy nie smaczniejszy od zwykłego-mącznego😜

    • Nie próbowałam. Ale makaron trzeba piec na papierze do pieczenia, więc nie sądzę, że można go upiec na grillu. Aluminiowa folia nie nadaje się, ponieważ makaron do niej przywiera

  2. Makaronik wyszedł super za pierwszym razem, był pyszny i smakował jak ten mączny😀dzisiaj druga próba👍 Ale polecam na 100%

    • Nie wiem gdzie powstał błąd.Błonnik powinien być zmielony na proszek. Może jajka za małe… Masa powinna być dosyć gęsta po wymieszaniu wszystkich składników no i oczywiście musi być papier do pieczenia a nie papier śniadaniowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze