Czego najbardziej Wam brakuje na lchf diecie? Może makaronu? Tradycyjny, wysokowęglowodanowy makaron można zastąpić warzywnym makaronem z cukinii lub dyni. Można również stosować makaron z alg lub makaron bez mąki.
Poza tym można przyrządzić makaron z jajek, błonnika i kremowego serka. Przepis do złudzenia przypomina lchf naleśniki. Makaron bez mąki i glutenu piecze się w piekarniku, a potem kroi na cienkie paski. Może to być tagliatelle czy nieco szersze papardelle.
Najlepiej zwinąć makaron w rulon i cienko pokroić. Krojąc makaron można użyć radełka do pizzy.
Makaron bez mąki smakuje jak tradycyjny makaron i pasuje do wszystkich sosów. Jest bardzo smaczny i pożywny. Można go przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce przez kilka dni lub nawet zamrozić.
Tak więc jeśli tęsknicie za makaronem to wypróbujcie ten przepis. Makaron na pewno będzie Wam smakować. Na pewno będzie pyszny z sosem serowym lub
Makaron bez mąki i glutenu
3 porcje
Składniki
4 jajka
130 g serka phladelphia lub łaciate, 23%
2½ łyżki fiber husk, błonnik
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 160ºC. Zmiksować jajka z serkiem i błonnikiem na gładką masę. Rozsmarować masę cienko w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Można przykryć masę arkuszem dodatkowego papieru i rozwałkować ciasto cienko jak tylko się da. Pozostawić papier do pieczenia na wierzchu i wstawić formę do piekarnika. Piec przez 10 minut. Upieczony placek wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zwinąć w rulon i pokroić na cienkie paski.
Wartość energetyczna jednej porcji 247 kcal
Tłuszcz – 20 g
Białko – 13 g
Węglowodany – 1,0 g
Błonnik – 5,7 g
Należy odczekać aż masa zgęstnieje.Błonnik zmienia strukturę.Właśnie w piekarniku😂
Tak, tak. Ja mam mocno zmielony błonnik i już po zmiksowaniu masa jest gęsta, ale tak można zawsze odczekać kilka minut.
Ciasto wyszło mi zbyt wodniste, dlaczego
Ciasto jest rzadkie, ale powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Może błonnik nie był zmielony na proszek?
Tips:
Papier zdejmować kiedy placek jest jeszcze ciepły!
Używam papieru do pieczenia i za pierwszym razem byłam tak bardzo ciekawa efektu, ze zdejmowałam papier z ciepłego placka. Zszedł bez problemu.
Tym razem dałam mu ostygnąć i kleił się do papieru…dałam radę delikatnie z pomocą noża, przytrzymując te części które trzymały się papieru.
Makaron pierwsza klasa👌Nie wiem czy nie smaczniejszy od zwykłego-mącznego😜
Ja też uważam, że ten makaron lepiej smakuje niż tradycyjnt
Piec z termoobiegiem czy bez?
Bez termoobiegu
Ile czasu można przechowywać ten makaron?
Makaron można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej jednak poporcjować i zamrozić.
Czy na patelni suchej też by wyszedł? Lub w elektrycznym grillu. Nie mam piekarnika.
Nie próbowałam. Ale makaron trzeba piec na papierze do pieczenia, więc nie sądzę, że można go upiec na grillu. Aluminiowa folia nie nadaje się, ponieważ makaron do niej przywiera
Makaronik wyszedł super za pierwszym razem, był pyszny i smakował jak ten mączny😀dzisiaj druga próba👍 Ale polecam na 100%
Super!Cieszę się, że smakował.
Witam…Niestety nie wyszedł mi ten makaron 🙁 Wszystko przykleiło się do papieru
Nie wiem gdzie powstał błąd.Błonnik powinien być zmielony na proszek. Może jajka za małe… Masa powinna być dosyć gęsta po wymieszaniu wszystkich składników no i oczywiście musi być papier do pieczenia a nie papier śniadaniowy.