sobota, 20 kwietnia, 2024
Strona głównaZdrowieKwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

Produkty naturalnie tłuste zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Organizm ludzki syntetyzuje większość kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 muszą jednak być dostarczone organizmowi w pożywieniu. Omega-3 występuje w tłustych rybach, niektórych algach i orzechach. Omega-6 występuje w roślinnych olejach jak oliwa czy olej rzepakowy.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

Omega-3 i omega-6 spełniają różne funkcje w organizmie. W wielu przypadkach omega-3 obniża działanie omega-6 np. w krzepnięciu krwi czy działaniu układu odpornościowego. Oba kwasy tłuszczowe wchodzę w skład budowy komórek i biorą udział w ich odnowie. Regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Są potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu i małych dzieci.

Prawidłowa proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 powodują stany zapalne w organizmie podczas infekcji bakteryjnej lub wirusowej. Jest to normalna reakcja organizmu na początku infekcji.Nie ma w tym nic dziwnego jeśli ten stan nie trwa zbyt długo. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie antagonistyczne do kwasów omega-6, przez co zmniejszają stan zapalny w organizmie. Alergie, stany zapalne, nadciśnienie, zahamowanie wzrostu i ADHD u dzieci to wynik nieprawidłowej proporcji wysokojakościowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Co jest tego przyczyną?

Pochodzenie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

Kwasy omega-3 pochodzące z produktów zwierzęcych są łatwiej przyswajalne niż te pochodzenia roślinnego. Roślinne źródła kwasów omega-3 nie zawierają ważnych i wysokojakościowych kwasów EPA i DHA. Organizm ludzki przekształca kwas alfa – linolenowy w kwasy EPA i DHA. Poza tym proporcja kwasów omega-6 do kwasów omega-3 w produktach pochodzenia roślinnego jest zdecydowanie mniej korzystna dla człowieka niż w przypadku produktów zwierzęcych. Dlatego veganie czy wegetarianie mają podwyższony poziom omega-6 w organizmie i są bardziej narażeni na przewlekłe alergie i stany zapalne. Odtłuszczone produkty pochodzenia roślinnego jak margaryny czy ”masło roślinne” zawierają bardzo dużo omega-6. Prowadzi to do zaburzenia równowagi między omega-3, a omega-6 i jest bezpośrednią przyczyną negatywnego wpływu omega-6 na organizm. Mało tego odtłuszczone produkty są wzbogacane w omega-6.

Dzisiaj jemy o wiele więcej omega-6

Mięso zwierzęce zawiera dzisiaj o wiele mniej omega-3 , ponieważ zwierzęta karmione są sztucznymi odżywkami zamiast trawą i sianem. Tłuszcz przemysłowy zawiera jak najmniej omega-3 jak tylko to możliwe. Tłuszcze z omega-3 są nietrwałe i szybko jęłczeją, więc produkty z nich wyprodukowane są również nietrwałe.

Ryby hodowane zawierają o wiele mniej omega-3 niż ryby wolnożyjące. Nasi przodkowie spożywali omega-3 i omega-6 w proporcji 1:1. Obecnie konsumpcja omega-6 wzrosła 20-krotnie, a omega-3 zdecydowanie zmalała. Dlatego zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 przyczyniło się do ich negatywnego wpływu na zdrowie.

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze