poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiSpód do pizzy w wersji niskowęglowodanowej

Spód do pizzy w wersji niskowęglowodanowej

Będąc na diecie keto można sobie zafundować pyszną pizzę na spodzie z kalafiora. Bezglutenowy spód do pizzy nie zawiera mąki, jest niskowęglowodanowy i pasuje do każdej pizzy. Pizzę na kalafiorowym spodzie można obłożyć po brzegi serem czy wędliną bez najmniejszego wyrzutu sumienia. Tłuszcz to sprzymierzeniec LCHF. Jesz tłusto, zdrowo i chudniesz!

Bezglutenowy spód do pizzy

1 duży spód

Składniki:

200 g kalafiora

1 jajko

40 g mąki migdałowej/ zmielonych migdałów

15 g ostrego ser, utartego

½ łyżeczki otartej skórki z cytryny

tabasco do smaku

sól do smaku

Przygotowanie

Zetrzeć kalafior na tarce o dużych oczkach na tak zwany ryż. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nastawić piekarnik na 180ºC. Wyłożyć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozsmarować na okrągły i cienki placek. Piec przez około 25 minut. Na tak podpieczony spód można ułożyć resztę składników na pizzę np. szynkę, podsmażone
mielone, ser itp.

Bezglutenowy spód do pizzy
Wartość energetyczna 1 porcji 425 kcal

Tłuszcze – 33 g

Białko – 22 g

Węglowodany – 10 g

Błonnik – 7 g

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze