Będąc na diecie keto można sobie zafundować pyszną pizzę na spodzie z kalafiora. Bezglutenowy spód do pizzy nie zawiera mąki, jest niskowęglowodanowy i pasuje do każdej pizzy. Pizzę na kalafiorowym spodzie można obłożyć po brzegi serem czy wędliną bez najmniejszego wyrzutu sumienia. Tłuszcz to sprzymierzeniec LCHF. Jesz tłusto, zdrowo i chudniesz!
Bezglutenowy spód do pizzy
1 duży spód
Składniki:
200 g kalafiora
1 jajko
40 g mąki migdałowej/ zmielonych migdałów
15 g ostrego ser, utartego
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
tabasco do smaku
sól do smaku
Przygotowanie
Zetrzeć kalafior na tarce o dużych oczkach na tak zwany ryż. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nastawić piekarnik na 180ºC. Wyłożyć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozsmarować na okrągły i cienki placek. Piec przez około 25 minut. Na tak podpieczony spód można ułożyć resztę składników na pizzę np. szynkę, podsmażone
mielone, ser itp.
Wartość energetyczna 1 porcji 425 kcal
Tłuszcze – 33 g
Białko – 22 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik – 7 g