poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaOdżywianieMąka lniana -właściwości odżywcze i zalety zdrowotne

Mąka lniana -właściwości odżywcze i zalety zdrowotne

Mąka lniana to mąka z siemienia lnianego. Polecamy ekologiczną mąkę lnianą, która powstaje ze stopniowego przemiału surowych ziaren siemienia lnianego. Mąka lniana to mąka bezglutenowa o znikomej zawartości węglowodanów, a więc idealna mąka do gotowania, smażenia i wypieków w wersji wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej.

Mąka lniana – właściwości odżywcze i zdrowotne

Mąka lniana ma bardzo dobre właściwości łączące, bo zawiera bardzo dużo błonnika. W 100 gramach produktu jest go aż 36 gramów. To bardzo dużo. Błonnik jest zdrowy i powoduje, że uczucie sytości trwa długo. Poza tym wpływa pozytywnie na przemianę materii poprzez zwiększoną pracę jelit.

Innym składnikiem, który obficie występuje w lnianej mące jest wysokowartościowe białko. W 100 gramach znajduje się 40 g białka. To bardzo dużo. W jego skład wchodzą takie aminokwasy jak: fenyloalanina, leucyna lizyna i tryptofan. Białko roślinne nie jest tak bogate w egzogenne aminokwasy jak białko zwierzęce, ale posiada właściwości zasadowe. Warto więc wdrożyć do diety białko roślinne i zwierzęce, ale oczywiście z nim nie przesadzać. Na ogół dzienna dawka białka nie powinna przekraczać 0,5 – 1 g na jeden kilogram wagi dziennie (waga- 60 kg/60 g białka). Oczywiście ilość białka w diecie zależy od zapotrzebowania na nie w organizmie związane np. z dużym wysiłkiem fizycznym.

Mąka lniana zawiera również kwasy tłuszczowe. Nie jest ich aż tak dużo jak w całych nasionach siemienia lnianego, bo tylko 9 gramów na 100 gramów produktu. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mąka z siemienia lnianego zawiera również cenne minerały, witaminy i enzymy. Są to spore ilości wapnia, żelaza, cynku miedzi i chromu. Z witamin na uwagę zasługują witamina E i niektóre witaminy z grupy B witamin. Mąka lniana zawiera również lecytynę. Lecytyny to związki fosfolipidowe, których działanie wspiera pamięć i koncentrację, ponadto wpływa pozytywnie na przemianę materii oraz działanie układu krążenia i układu odpornościowego

Mąka lniana w kuchni

Mąka lniana ma powszechne zastosowanie w kuchni ketogenicznej i paleo. Ze względu na bardzo dobre właściwości wiążące nadaje się do wypieków w tym również chleba, który przypomina w smaku chleb razowy. Poza tym mąkę można użyć do naleśników, placków, koktajli i jako panierki.

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze