Mąka lniana to mąka z siemienia lnianego. Polecamy ekologiczną mąkę lnianą, która powstaje ze stopniowego przemiału surowych ziaren siemienia lnianego. Mąka lniana to mąka bezglutenowa o znikomej zawartości węglowodanów, a więc idealna mąka do gotowania, smażenia i wypieków w wersji wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej.
Mąka lniana – właściwości odżywcze i zdrowotne
Mąka lniana ma bardzo dobre właściwości łączące, bo zawiera bardzo dużo błonnika. W 100 gramach produktu jest go aż 36 gramów. To bardzo dużo. Błonnik jest zdrowy i powoduje, że uczucie sytości trwa długo. Poza tym wpływa pozytywnie na przemianę materii poprzez zwiększoną pracę jelit.
Innym składnikiem, który obficie występuje w lnianej mące jest wysokowartościowe białko. W 100 gramach znajduje się 40 g białka. To bardzo dużo. W jego skład wchodzą takie aminokwasy jak: fenyloalanina, leucyna lizyna i tryptofan. Białko roślinne nie jest tak bogate w egzogenne aminokwasy jak białko zwierzęce, ale posiada właściwości zasadowe. Warto więc wdrożyć do diety białko roślinne i zwierzęce, ale oczywiście z nim nie przesadzać. Na ogół dzienna dawka białka nie powinna przekraczać 0,5 – 1 g na jeden kilogram wagi dziennie (waga- 60 kg/60 g białka). Oczywiście ilość białka w diecie zależy od zapotrzebowania na nie w organizmie związane np. z dużym wysiłkiem fizycznym.
Mąka lniana zawiera również kwasy tłuszczowe. Nie jest ich aż tak dużo jak w całych nasionach siemienia lnianego, bo tylko 9 gramów na 100 gramów produktu. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.
Mąka z siemienia lnianego zawiera również cenne minerały, witaminy i enzymy. Są to spore ilości wapnia, żelaza, cynku miedzi i chromu. Z witamin na uwagę zasługują witamina E i niektóre witaminy z grupy B witamin. Mąka lniana zawiera również lecytynę. Lecytyny to związki fosfolipidowe, których działanie wspiera pamięć i koncentrację, ponadto wpływa pozytywnie na przemianę materii oraz działanie układu krążenia i układu odpornościowego
Mąka lniana w kuchni
Mąka lniana ma powszechne zastosowanie w kuchni ketogenicznej i paleo. Ze względu na bardzo dobre właściwości wiążące nadaje się do wypieków w tym również chleba, który przypomina w smaku chleb razowy. Poza tym mąkę można użyć do naleśników, placków, koktajli i jako panierki.