Migdałowy omlet z truskawkami to prawdziwy rarytas i pyszne śniadanie na lato. Migdałowy omlet przyrządza się podobnie jak czekoladowy omlet. Omlet to bardzo wartościowe śniadanie, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Omlet najczęściej je się na śniadanie, ale prawdą jest, że taki posiłek można zjeść o każdej porze dnia.
Migdałowy omlet
1 porcja
Składniki
2 jajka
2 łyżki mąki migdałowej
¼ łyżeczki soli
1 łyżka masła
2 duże truskawki
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka ksylitolu + ½ łyżeczki do posypania
Białka oddzielić od żółtek i Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z ksylitolem, następnie delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać migdałową mąkę i delikatnie przemieszać. Rozgrzać masło na patelni i usmażyć omlet na złoty kolor po obu stronach. Przełożyć omlet na talerz i podać z bitą śmietanką i truskawkami. Omlet można posłodzić erytrytolem zamiast ksylitolu.
Wartość energetyczna 1 porcji 576 kcal
Tłuszcz – 52 g
Białko – 20 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 1,0 g