Zielona herbata zawiera polifenol galusan epigallokatechiny (EGCG), który ma pozytywny wpływ na przemianę materii i odchudzanie. Im bardziej gorzka herbata tym zdrowsza.
Zielona herbata to rodzaj czarnej cherbaty ale przetworzonej w inny sposób. Zielona herbata zawiera wysokiej jakości związki organiczne, które pozytywnie wpływają trawienie tłuszczy ale i ogólne samopoczucie. Są to przede wszystkim silne antyutleniacze, które między innymi łagodzą objawy stresu i zapobiegają rakowi.
Zielona herbata odchudza
Większość odchudzających suplementów zawiera ekstrakt z zielonej herbaty. Substancje zawarte w herbacie zwiększają trawienie ale jakie są to substancje tak do końca niewiadomo. Wiadomo, że kofeina potęguje spalanie. Obecne badania wskazują na wiele innych czynników, które ze sobą współdziałają. Te związki stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejszają apetyt. 5 filiżanek zielonej herbaty na dzień pozwala spalić 70 kalorii. Być może nie jest to dużo ale jako jeden z czynników aktywnego zmniejszania wagi ma znaczenie. 70 kalorii spalonych dziennie to 3,2 kilogramowy spadek wagi w ciągu roku.
Polyfenole – EGCG
Zielona herbata zawiera polifenol galusan epigallokatechiny (EGCG). Jest to bardzo silny
antyutleniacz. Oprócz pozytywnego wpływu na przemianę materii i odchudzanie EGCG również chroni przed rakiem i szkodliwym promieniowaniem UV. Naukowcy zauważyli również pozytywne efekty zielonej herbaty u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym.
Gorzko i zdrowo
EGCG ulega rozkładowi na związki proste. Suszenie liści herbaty do konsumpcji odbywa się na wiele sposobów. Zawartość EGCG można zidentyfikować poprzez smak herbaty. Im bardziej gorzka herbata tym więcej zawiera katechin. Nie wszyscy lubią gorzką herbatę. Gorycz można załagodzić dodatkiem soku z cytryny lub pić zieloną herbatą bardziej rozcieńczoną i częściej.