Zupa rybna to przepyszna zupa z owocami morza i szafranem. Znajdziecie w niej soczyste kawałki łososia, dorsza i kalmary, a wszystko to zaprawione pomidorami i szafranem! Szafran najdroższa przyprawa na świecie ale jaka!!! Zupa rybna z szafranem i w dodatku niskowęglowodanowa! Zupy w diecie lchf to „a” i „u”. Zupa rybna syci na długo i jest niesamowicie zdrowa.
Zupa rybna
4 porcje
Składniki
30 g cebuli
50 g pora
2 ząbki czosnku
1 łyżka białego wina
300 ml bulionu
50 g masła
1 łyżka oliwy
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 łyżka przecieru pomidorowego
szczypta mielonego szafranu, na czubek noża
200 ml śmietanki, 36%
2 łyżki crème fraiche
1 łyżka soku z cytryny
50 ml białego wina
½ łyżeczki curry w proszku
200 g fileta z łososia
200 g fileta z dorsza
150 g kalmarów
1 łyżeczka pokrojonego rozmarynu
Przygotowanie
Pokroić cebulę i czosnek w kostkę, por w krążki. Rozgrzać masło z oliwą i zeszklić warzywa. Następnie dodać bulion, szafran i łyżkę wina. Gotować przez 5 minut. Po tym czasie wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy, curry, rozmaryn i gotować zupę przez 10 minut. Następnie wlać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i włożyć kawałki łososia, dorsza i krążki kalmarów. Gotować przez 5 minut. Na końcu jeszcze raz doprawić solą.
Wartość energetyczna 1 porcji 532 kcal
Tłuszcz – 43 g
Białko – 26,8 g
Węglowodany – 9,5 g
Błonnik – 2,0 g