czwartek, 25 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyZupyPora na jesienne zupy

Pora na jesienne zupy

Jesień już tuż tuż, więc pora zaopatrzyć w nowe lchf przepisy na jesienne zupy i zrobić zapasy. Jesienna zupa lchf to całkiem pożywne danie. Do lchf zupy można dodać różnego rodzaju tłuszcze, ale przede wszystkim warto ugotować ją na mięsnym rosole. Zazwyczaj gotuję rosół z całego kurczaka. Mięso również wykorzystuję do zupy zwłaszcza, jeśli muszę uzupełnić białko.

Domowy rosół to już niezła porcja tłuszczu. Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna, jeśli dodatki do niej będą pochodzenia tłuszczowego. Można wybrać śmietanę, kokosowe mleko ale też awokado, orzechy, czy nasiona. Wszystko zależy od tego ile węglowodanów chcemy jeść i ile tłuszczu.

Zupa w codziennej diecie jest ważna również ze względu na minerały i witaminy. Gotując rosół na zupę wytrącają się z kości minerały, takie jak wapno, magnez, sód i potas. Gotując zupę z niskowęglowodanowymi warzywami będzie ona źródłem potrzebnych witamin. W tej zupie znajdziecie białą kapustę, seler naciowy, pasternak, marchewkę i brokuły.

Zupę można też jeść z surowymi dodatkami jak na przykład pokrojone awokado, czy nasiona konopi. Można ją posypać natką pietruszki lub porem. Pamiętajcie, że wszystko co dodacie do zupy zwiększa jej gęstość odżywczą.

Zupy gotuję na kilka dni. Większe zapasy mrożę, ale w mojej rodzinie wszyscy lubią zupy, więc stoi w lodówce maksymalnie dwa – trzy dni. Kiedy czuję się głodna to podgrzewam porcję zupy w kubku. Zupa również rozgrzewa!

Jesienna zupa lchf

6 – 8 porcji

Składniki

2 l rosołu z kurczaka

1 marchewka

2 łodygi selera naciowego

1 pasternak lub korzeń pietruszki

350 g białej kapusty

1 mały brokuł, 300 g

3 ząbki czosnku

1 cebula

400 g ugotowanego kurczaka bez kości

1 puszka kokosowego mleka, 18% tł.

sok wyciśnięty z połowy limonki

3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki

sól, czarny pieprz i kajeński pieprz do smaku

Dodatki

awokado

nasiona konopi

natka pietruszki

por

Do rosołu dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pasternak, czosnek i cebulę. Następnie poszatkować kapustę, pokroić seler naciowy i wrzucić do rosołu. Wlać mleko kokosowe, doprawić zupę solą, przyprawami i gotować przez 15 minut. Na koniec dodać różyczki brokułu, sok z limonki, kolendrę i gotować zupę jeszcze przez 3 minuty.

Wartość energetyczna 1 porcji bez dodatków (waga około 600 g) 270 kcal

Tłuszcze – 16 g

Białko – 19 g

Węglowodany – 9,5 g

Błonnik- 4,0 g

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze