Zupa brokułowa z selerem i kokosowym mlekiem to pożywna zupa na chłodne dni. Zupa syci na długo, ponieważ bardzo łatwo można ją wzbogacić o tłuszcz. Można ją doprawić oliwą z oliwek, ale też dodać kokosowy olej lub MCT olej. Zupa to proste danie w przygotowaniu, które można ugotować na kilka dni i nawet zamrozić.
Zupa to głównie warzywa, więc należy wybierać takie warzywa, które zawierają jak najmniej węglowodanów. Są to głównie zielone warzywa jak brokuły, szpinak, jarmuż, kapusta, czy kalafior. O dziwo, seler korzeniowy zawiera również bardzo mało węglowodanów. Do węglowodanów należy również błonnik.
Błonnik to włókno pokarmowe pochodzenia roślinnego, które w organizmie nie ulega trawieniu, a więc nie podnosi poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga trawienie ponieważ przyspiesza pracę jelit. Znajduje się głównie w warzywach, ale też w nasionach i orzechach. Domowa zupa ze sporą ilością warzyw stanowi zatem dobre żródło błonnika. Zupa syci i odchudza!

Zupa brokułowa na kokosowym mleku
6 porcji
Składniki
1,5 L domowego bulionu, tutaj przepis
600 g brokułu
1 marchewka
300 g selera korzeniowego
400 ml kokosowego mleka, pełnotłustego
150 g sera cheddar, długo dojrzewającego
6 łyżek oleju MCT
sól, czarny pieprz, chili do smaku
1 łyżka suszonej natki pietruszki
Przygotowanie
Pokroić marchewkę i seler w kostkę. Brokuły podzielić na różyczki. Miękką część łodygi pokroić w kostkę. Ugotować warzywa w bulionie. Wyjąć warzywa i włożyć do miksera. Część brokułów odłożyć na bok. Zmiksować warzywa i wlać do zupy wraz z kokosowym mlekiem i MCT olejem. Zagotować zupę i dodać starty ser.
Doprawić zupę solą, przyprawami i pietruszką. Można użyć suszonej pietruszki. Na koniec dodać resztę brokułów w całości.
Wartość energetyczna 1 porcji 414 kcal
Tłuszcz – 32 g
Białko – 21 g
Węglowodany – 10 g
Błonnik – 6,5 g