Kokos zwany również orzechem kokosowym to owoc palmy kokosowej. 5 właściwości kokosa zarówno zdrowych jak i odżywczych sprawia, że warto go wdrożyć do codziennej diety. Z młodego lub dojrzałego kokosa można wykorzystać do jedzenia wodę, olej i miąższ. Kokosy są uprawiane od wielu lat jednak w ostatnich latach zyskały na dużej popularności ze względu na smak i potencjalne właściwości zdrowotne. Kokos można jeść świeży lub używać do gotowania i pieczenia.
5 właściwości kokosa
Z młodego kokosa można pić kokosową wodę. Z dojrzałego kokosa można przyrządzić kokosowy olej oraz kokosowe mleko lub śmietankę. Kokos można ususzyć i zetrzeć na wiórki lub zrobić z niego chipsy. Poszczególne części kokosa mają różne właściwości odżywcze i zdrowotne.
Wysoka kaloryczność
Kokos podobnie jak awokado zawiera mało węglowodanów ale za to dużo tłuszczu. Zatem jest wysoko kaloryczny co stanowi jedną z 5 właściwości kokosa, dla której jest on tak popularny w dietach niskowęglowodanowych. Kokos zawiera również białko, kilka ważnych minerałów i niewielkie ilości witamin z grupy B.
Na szczególną uwagę zasługuje mangan, który jest niezbędny do budowy kości i przemiany metabolicznej węglowodanów, białek i cholesterolu.
Właściwości w 100 g | Świeży kokos | Dojrzały kokos |
---|---|---|
Kalorie | 357 | 650 |
Tłuszcze | 33 g | 65 g |
Białko | 3,0 g | 7,5 g |
Węglowodany | 15 g | 25 g |
Błonnik | 9,0 g | 18 g |
Mangan | 75% dziennej dawki | 137% dziennej dawki |
Miedź | 22% dziennej dawki | 40% dziennej dawki |
Selen | 14% dziennej dawki | 26% dziennej dawki |
Magnez | 8% dziennej dawki | 23% dziennej dawki |
Fosfor | 11% dziennej dawki | 21% dziennej dawki |
Żelazo | 13% dziennej dawki | 18% dziennej dawki |
Potas | 10% dziennej dawki | 16% dziennej dawki |
Na uwagę zasługuje fakt, że znaczna część tłuszczów w kokosie to średniej długości trójglicerydy czyli MCT. Ludzki organizm wchłania MCT bezpośrednio z jelita cienkiego i dlatego stają się one szybszym źródłem energii niż inne kwasy tłuszczowe. MCT olej zaleca się podczas odchudzania ponieważ przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Olej kokosowy chroni serce i tętnice
Bruce Fife, autor książki “Cud oleju kokosowego”, twierdzi, że tłuszcz nasycony i cholesterol nie powodują chorób serca. Termin „zapychający tętnice tłuszcz nasycony” jest po prostu niewłaściwym określeniem. Tłuszcze, które gromadzą się w ściankach naczyń krwionośnych to tłuszcze nienasycone i cholesterol, które pełnią funkcje ochronne i są reakcją organizmu na zapalenia.
Spożywanie oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej z brzucha. Otyłość brzuszna to poważne zagrożenie dla serca i innych wewnętrznych organów. Badanie z udziałem 20 osób z otyłością brzuszną wykazało, że rozmiar talii u mężczyzn zmniejszył się średnio o około 3 cm po dziennym spożyciu 30 ml kokosowego oleju przez 4 tygodnie. U kobiet dopiero po dłuższej dietoterapii z udziałem kokosowego oleju można było zauważyć zmniejszenie obwodu talii średnio o 1,4 cm.
Kokos stabilizuje poziomu cukru we krwi
Niska zawartość węglowodanów i wysoka zawartość błonnika i tłuszczu w kokosie utrzymuje poziom cukru we krwi na stałym poziomie. Być może kokos zapobiega cukrzycy ze względu na dużą zawartość argininy. Arginina jest ważnym aminokwasem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania trzustki, organu odpowiedzialnego za produkcję insuliny w celu regulacji poziomu glukozy (cukru) we krwi.
Wysoka zawartość błonnika w miąższu kokosowym wspomaga trawienie i poprawia insulinooporność, która jak wiadomo nieleczona jest wstępnym stadium cukrzycy.
Kokos zawiera silne przeciwutleniacze
Miąższ kokosowy zawiera związki fenolowe, które są silnymi przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Główne zidentyfikowane związki fenolowe w kokosie to:kwas galusowy, kwas kawowy, kwas salicylowy i kwas p-kumarowy.
Związki fenolowe w kokosie neutralizują tzw. wolne rodniki, które między innymi przyczyniają się do utleniania LDL cholesterolu. W ten sposób chronią serce i naczynia krwionośne. Niektóre badania naukowe wykazują bioaktywne właściwości kokosa dla komórek. Chroni je przed uszkodzeniem i opóźnia ich apoptozę.
Kokos w kuchni – zdrowy i łatwy w przyrządzaniu
Jest wiele popularnych produktów z kokosa, które z powodzeniem można stosować w codziennej diecie nie mniej w diecie LCHF. Mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa to idealny dodatek do curry i sosów. Mąka kokosowa świetnie sprawdza się w wypiekach. Świeży, rozdrobniony miąższ kokosu sprawia, że wypieki są aromatyczne i wilgotne. Olej kokosowy jest zdrowym i stabilnym termicznie tłuszczem, który można stosować do pieczenia, smażenia lub pieczenia. Kokosowe wiórki i chipsy z suchego kokosu są świetnym dodatkiem do niskowęglowodanowych kaszek i deserów. Woda kokosowa do zdrowy i bogaty w elektrolity napój. Można ją pić bezpośrednio z młodego kokosu.
Warto zapamiętać 5 właściwości kokosa i wdrożyć go do codziennej diety.
Źródło:
- http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/coconut-oil-benefits_b_821453.html
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170169/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170170/nutrients
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17180807 – Coconut fats
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892314/ – Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/ – Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21050842 – Arginine rich coconut kernel protein modulates diabetes in alloxan treated rats.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29378044 – Impact of Dietary Fiber Consumption on Insulin Resistance and the Prevention of Type 2 Diabetes.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21771462 – Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): in health promotion and disease prevention.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28412883 – Polyphenols of virgin coconut oil prevent pro-oxidant mediated cell death.