Produkty kokosowe oznaczają się wysoką zawartością tłuszczu i bogatymi wartościami odżywczymi. Warto więc wdrożyć produkty kokosowe jako zdrowy dodatek do dobrze sformułowanej diety ketogenicznej. Mąka kokosowa jest stosowana w wielu wypiekach o niskiej zawartości węglowodanów . Olej kokosowy może być używany do smażenia, mleko kokosowe jest przydatne w gotowaniu i ketogenicznych koktajlach, a kokosowa pasta jest idealna do posmarowania placków czy keto naleśników. Osoby, które nie mogą jeść produktów i przetworów mlecznych mogą z powodzeniem wdrożyć do swojej diety kokosowe mleko czy kokosową śmietankę.
Jakie produkty kokosowe wybrać?
Najbardziej cenione są produkty kokosowe pochodzenia organicznego. Olej kokosowy można kupić praktycznie wszędzie ale najzdrowszy jest ten o pochodzeniu organicznym. Niewątpliwie produkty kokosowe są dosyć drogie ale ze względu na ich popularność ceny faktycznie spadają. Warto też kupować produkty kokosowe w dużych ilościach. Są wtedy o wiele tańsze. Ze względu na ich różnorodne zastosowanie w kuchni zużywają się bardzo szybko, więc masowe zakupy to dobra inwestycja.
Coraz więcej osób docenia wartości odżywcze kokosowych produktów. Ich różnorodność jest duża. Producenci wychodzą na przeciw wymaganiom klientów i lista kokosowych produktów stale wzrasta. Poniżej znajdziecie przewodnik jakie produkty kokosowe znajdują się obecnie na rynku.
Olej kokosowy
Olej kokosowy można stosować w codziennej diecie. Najlepszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno o kremowej i przejrzystej konsystencji. Smak kokosowego oleju jest łagodny i można go dodawać do słodkich i pikantnych potraw keto. Zapach kokosowego oleju jest dosyć intensywny. Dobrą alternatywą olej bezzapachowy.
Mąka kokosowa
Ze wszystkich dostępnych nisko węglowodanowych mąk najczęściej używaną mąką jest mąka kokosowa. Smak i struktura kokosowej mąki sprawia, że jest ona idealna do wypieków o niskiej zawartości węglowodanów. Świetnie zaspokaja głód, stabilizuje poziom cukru we krwi. Mąka kokosowa ma naturalnie niską zawartość strawnych węglowodanów i nie zawiera glutenu. Przy zakupie kokosowej mąki należy jednak zwrócić uwagę na zawartość węglowodanów i tłuszczów. Niektóre mąki kokosowe zawierają więcej węglowodanów. Są nawet odtłuszczone warianty, które nie nadają się do diety ketogenicznej.
Kokosowa pasta
Kokosowa pasta zwana też kokosowym masłem to produkt wykonany ze zmielonych wiórków kokosowych. To produkt dla smakoszy kokosu, który można zrobić samemu. Wystarczy jedynie zmielić kokosowe wiórki tak jak się mieli orzechy na masło orzechowe.
Masło kokosowe jest bogate w MCT i jest niezwykle uniwersalnym składnikiem w kuchni ketogenicznej. Można je dodawać do koktajlów, lodów czy posmarować placki lub naleśniki.
Mleko kokosowe
Kokosowe mleko bogate w smaku jest wytwarzane poprzez tłoczenie świeżego miąższu kokosowego. Koksowe mleko można kupić w puszkach lub w kartonach i zawsze mieć pod ręką w swojej spiżarni. Jego trwałość jest długa, a po otwarciu resztki można zamrozić. Mleko kokosowe ma szerokie zastosowanie w ketogenicznej kuchni. Curry z kurczaka czy kokosowy chia pudding to jedne z ulubionych przepisów z dodatkiem kokosowego mleka.
Śmietanka kokosowa
Jeśli lubicie kawę ze śmietanką to warto dodać do niej kokosową śmietankę. Śmietanka kokosowa jest o wiele tłuściejsza niż kokosowe mleko i dlatego można ją ubić i używać do deserów zamiast śmietanki kremówki, zwłaszcza jeśli ktoś nie toleruje laktozy.
Kokosowe wiórki
Kokosowe wiórki to suszony rozdrobniony miąższ kokosowego orzecha. Są one naturalnie słodkie ale można również natrafić na produkty słodzone, których należy unikać, będąc na diecie ketogenicznej. Kokosowe wiórki są idealne do wypieków. Warto je również dodać do domowej granoli lub posypać nimi smaczny deser.
Kokosowe chipsy
Kokosowe chipsy to niezwykle chrupiąca keto przekąska uwielbiana przez miłośników kokosa. Kokosowe chipsy można nabyć naturalne i prażone.