Bez wątpienia sałatki to zdrowy dodatek do zbilansowanej diety. Najlepiej wszelkie sosy i dressingi przyrządzać samemu, ponieważ kupne zawierają cukier, sztuczne aromaty i barwniki. 5 low carb dressingów i sosów można stosować zamiennie do praktycznie wszystkich sałatek na bazie niskowęglowodanowych warzyw, mięsa i serów.
5 low carb dressingów
5 low carb dressingów, które łatwo można zrobić w domu sprawiają, że masz większą kontrolę nad tym co jesz. Oto proste przepisy, które urozmaicą dietę, pozwolą schudnąć i prowadzić zdrowy lchf styl życia.
Azjatycki dressing
Azjatycki dressing to prosty dressing na bazie sezamowego oleju i świeżego imbiru. Dressing można stosować jako marynatę do mięsa, drobiu i warzyw jak również do sałatek na ciepło i zimno.
Składniki
1 łyżka oleju MCT lub oliwy
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego, japońskiego
1 łyżka syropu z błonnika
1 łyżka ryżowego lub jabłkowego octu
1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki. Porcja powyżej wystarczy na 2 porcje sałatki z warzyw i mięsa.
Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 87,3 kcal
Tłuszcz – 9,3 g
Białko – 0,3 g
Węglowodany – 1,0 g
Błonnik – 0,0 g
Balsamiczny winegret
Balsamiczny winegret jest jednym z najprostszych i najczęściej stosowanym dressingiem do sałatek. Chociaż nie zawiera cukru to jest delikatnie słodki dzięki syropowi z błonnika.
Składniki
3 łyżki stołowe (45 ml) octu balsamicznego, czerwonego
3 łyżki (15 ml) syropu z błonnika
1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
50 g masła
2 łyżki (30 ml) MCT oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozpuścić masło w rondelku z MCT olejem i syropem z błonnika. Dodać czosnek i gotować wolno przez 10 minut. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zagotować sos i gotować aż lekko odparuje i zgęstnieje. Można przetrzeć przez sito, opcjonalnie. Z przepisu wychodzi około 8 łyżek sosu.
Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 78,3 kcal
Tłuszcz – 8,5 g
Białko – 0,3 g
Węglowodany – 1,7 g
Błonnik – 0,0 g
Zielony dressing z awokado i jogurtu
Dressing z awokado w połączeniu z jogurtem, aromatyczną miętą i sokiem z limonki tryska świeżością i zdrowiem.
Składniki
1 awokado
100 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
3 łyżki MCT oleju
10 listków mięty
50 ml soku z limonki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Usunąć skórkę i pestkę z awokado i pokroić w kostkę. Umieścić awokado w blenderze i dodać pozostałe składniki, zmiksować. Doprawić sos solą i pieprzem.
Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 76,4 kcal
Tłuszcz – 7,5 g
Białko – 0,7 g
Węglowodany – 1,4 g
Błonnik – 0,6 g
Dressing z jogurtu czosnkowy z koprem
Grecki dressing jogurtowy z koprem to pyszny dressing na zimno, który idealnie pasuje do sałatki z awokado i frytek z brukwi.
Składniki
250 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
2 łyżki oliwy z oliwek lub MCT oleju
½ łyżeczki granulowanego czosnku
½ łyżeczki granulowanej cebuli
½ łyżeczki suszonego kopru
sól i kajeński pieprz do smaku
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki. suszony koper przed dodaniem rozetrzeć palcami.
Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 56 kcal
Tłuszcz – 5,2 g
Białko – 1,0 g
Węglowodany – 1,3 g
Błonnik – 0,0 g
Sos romesco
Sos romesco to pyszny sos z pieczonej papryki i suszonych pomidorów z dodatkiem orzechów lub migdałów. Sos jest gęsty, lekko słodki i idealnie pasuje do pieczonych warzyw i mięsa.
Składniki
1 duża czerwona paprika, upieczona lub grillowana
10 dużych suszonych pomidorów w oleju
100 g prażonych migdałów
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżka oliwy
1 łyżka MCT oleju
1 łyżeczka balsamicznego octu
Przygotowanie
Paprykę upiec w całości w piekarniku. Obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pokroić suszone pomidory. Umieścić warzywa w malakserze. Dodać pokrojony czosnek, migdały, oliwę, MCT olej oraz ocet balsamiczny. Zmiksować. Dodatkowo można sos posypać prażonymi orzechami i ziołami.
Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 109 kcal
Tłuszcz – 8,6 g
Białko – 2,5 g
Węglowodany – 3,2 g
Błonnik – 2,0 g