wtorek, 10 grudnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawki5 prostych low carb dressingów i sosów do sałatek

5 prostych low carb dressingów i sosów do sałatek

Bez wątpienia sałatki to zdrowy dodatek do zbilansowanej diety. Najlepiej wszelkie sosy i dressingi przyrządzać samemu, ponieważ kupne zawierają cukier, sztuczne aromaty i barwniki. 5 low carb dressingów i sosów można stosować zamiennie do praktycznie wszystkich sałatek na bazie niskowęglowodanowych warzyw, mięsa i serów.

5 low carb dressingów

5 low carb dressingów, które łatwo można zrobić w domu sprawiają, że masz większą kontrolę nad tym co jesz. Oto proste przepisy, które urozmaicą dietę, pozwolą schudnąć i prowadzić zdrowy lchf styl życia.

Azjatycki dressing

Azjatycki dressing to prosty dressing na bazie sezamowego oleju i świeżego imbiru. Dressing można stosować jako marynatę do mięsa, drobiu i warzyw jak również do sałatek na ciepło i zimno.

Składniki

1 łyżka oleju MCT lub oliwy

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego, japońskiego

1 łyżka syropu z błonnika

1 łyżka ryżowego lub jabłkowego octu

1 łyżeczka świeżo utartego imbiru

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki. Porcja powyżej wystarczy na 2 porcje sałatki z warzyw i mięsa.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 87,3 kcal

Tłuszcz – 9,3 g

Białko – 0,3 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik – 0,0 g

Balsamiczny winegret

balsamiczny_winegret_lowcarb

Balsamiczny winegret jest jednym z najprostszych i najczęściej stosowanym dressingiem do sałatek. Chociaż nie zawiera cukru to jest delikatnie słodki dzięki syropowi z błonnika.

Składniki

3 łyżki stołowe (45 ml) octu balsamicznego, czerwonego

3 łyżki (15 ml) syropu z błonnika

1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę

50 g masła

2 łyżki (30 ml) MCT oleju

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Rozpuścić masło w rondelku z MCT olejem i syropem z błonnika. Dodać czosnek i gotować wolno przez 10 minut. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zagotować sos i gotować aż lekko odparuje i zgęstnieje. Można przetrzeć przez sito, opcjonalnie. Z przepisu wychodzi około 8 łyżek sosu.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 78,3 kcal

Tłuszcz – 8,5 g

Białko – 0,3 g

Węglowodany – 1,7 g

Błonnik – 0,0 g

Zielony dressing z awokado i jogurtu

zielony_dressing_awokado_jogurt_lchfdieta

Dressing z awokado w połączeniu z jogurtem, aromatyczną miętą i sokiem z limonki tryska świeżością i zdrowiem.

Składniki

1 awokado

100 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

3 łyżki MCT oleju

10 listków mięty

50 ml soku z limonki

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Usunąć skórkę i pestkę z awokado i pokroić w kostkę. Umieścić awokado w blenderze i dodać pozostałe składniki, zmiksować. Doprawić sos solą i pieprzem.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 76,4 kcal

Tłuszcz – 7,5 g

Białko – 0,7 g

Węglowodany – 1,4 g

Błonnik – 0,6 g

Dressing z jogurtu czosnkowy z koprem

Dressing jogurt lchfdieta

Grecki dressing jogurtowy z koprem to pyszny dressing na zimno, który idealnie pasuje do sałatki z awokado i frytek z brukwi.

Składniki

250 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

2 łyżki oliwy z oliwek lub MCT oleju

½ łyżeczki granulowanego czosnku

½ łyżeczki granulowanej cebuli

½ łyżeczki suszonego kopru

sól i kajeński pieprz do smaku

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki. suszony koper przed dodaniem rozetrzeć palcami.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 56 kcal

Tłuszcz – 5,2 g

Białko – 1,0 g

Węglowodany – 1,3 g

Błonnik – 0,0 g

Sos romesco

sos dressing lchfdieta

Sos romesco to pyszny sos z pieczonej papryki i suszonych pomidorów z dodatkiem orzechów lub migdałów. Sos jest gęsty, lekko słodki i idealnie pasuje do pieczonych warzyw i mięsa.

Składniki

1 duża czerwona paprika, upieczona lub grillowana

10 dużych suszonych pomidorów w oleju

100 g prażonych migdałów

1 ząbek czosnku

sól do smaku

1 łyżka oliwy

1 łyżka MCT oleju

1 łyżeczka balsamicznego octu

Przygotowanie

Paprykę upiec w całości w piekarniku. Obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pokroić suszone pomidory. Umieścić warzywa w malakserze. Dodać pokrojony czosnek, migdały, oliwę, MCT olej oraz ocet balsamiczny. Zmiksować. Dodatkowo można sos posypać prażonymi orzechami i ziołami.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 109 kcal

Tłuszcz – 8,6 g

Białko – 2,5 g

Węglowodany – 3,2 g

Błonnik – 2,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze