5 prostych low carb dressingów i sosów do sałatek

5 low carb dressingów

Bez wątpienia sałatki to zdrowy dodatek do zbilansowanej diety. Najlepiej wszelkie sosy i dressingi przyrządzać samemu, ponieważ kupne zawierają cukier, sztuczne aromaty i barwniki. 5 low carb dressingów i sosów można stosować zamiennie do praktycznie wszystkich sałatek na bazie niskowęglowodanowych warzyw, mięsa i serów.

5 low carb dressingów

5 low carb dressingów, które łatwo można zrobić w domu sprawiają, że masz większą kontrolę nad tym co jesz. Oto proste przepisy, które urozmaicą dietę, pozwolą schudnąć i prowadzić zdrowy lchf styl życia.

Azjatycki dressing

Azjatycki dressing to prosty dressing na bazie sezamowego oleju i świeżego imbiru. Dressing można stosować jako marynatę do mięsa, drobiu i warzyw jak również do sałatek na ciepło i zimno.

Składniki

1 łyżka oleju MCT lub oliwy

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego, japońskiego

1 łyżka syropu z błonnika

1 łyżka ryżowego lub jabłkowego octu

1 łyżeczka świeżo utartego imbiru

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki. Porcja powyżej wystarczy na 2 porcje sałatki z warzyw i mięsa.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 87,3 kcal

Tłuszcz – 9,3 g

Białko – 0,3 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik – 0,0 g

Balsamiczny winegret

balsamiczny_winegret_lowcarb

Balsamiczny winegret jest jednym z najprostszych i najczęściej stosowanym dressingiem do sałatek. Chociaż nie zawiera cukru to jest delikatnie słodki dzięki syropowi z błonnika.

Składniki

3 łyżki stołowe (45 ml) octu balsamicznego, czerwonego

3 łyżki (15 ml) syropu z błonnika

1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę

50 g masła

2 łyżki (30 ml) MCT oleju

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Rozpuścić masło w rondelku z MCT olejem i syropem z błonnika. Dodać czosnek i gotować wolno przez 10 minut. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zagotować sos i gotować aż lekko odparuje i zgęstnieje. Można przetrzeć przez sito, opcjonalnie. Z przepisu wychodzi około 8 łyżek sosu.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 78,3 kcal

Tłuszcz – 8,5 g

Białko – 0,3 g

Węglowodany – 1,7 g

Błonnik – 0,0 g

Zielony dressing z awokado i jogurtu

zielony_dressing_awokado_jogurt_lchfdieta

Dressing z awokado w połączeniu z jogurtem, aromatyczną miętą i sokiem z limonki tryska świeżością i zdrowiem.

Składniki

1 awokado

100 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

3 łyżki MCT oleju

10 listków mięty

50 ml soku z limonki

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Usunąć skórkę i pestkę z awokado i pokroić w kostkę. Umieścić awokado w blenderze i dodać pozostałe składniki, zmiksować. Doprawić sos solą i pieprzem.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 76,4 kcal

Tłuszcz – 7,5 g

Białko – 0,7 g

Węglowodany – 1,4 g

Błonnik – 0,6 g

Dressing z jogurtu czosnkowy z koprem

Dressing jogurt lchfdieta

Grecki dressing jogurtowy z koprem to pyszny dressing na zimno, który idealnie pasuje do sałatki z awokado i frytek z brukwi.

Składniki

250 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

2 łyżki oliwy z oliwek lub MCT oleju

½ łyżeczki granulowanego czosnku

½ łyżeczki granulowanej cebuli

½ łyżeczki suszonego kopru

sól i kajeński pieprz do smaku

Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki. suszony koper przed dodaniem rozetrzeć palcami.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 56 kcal

Tłuszcz – 5,2 g

Białko – 1,0 g

Węglowodany – 1,3 g

Błonnik – 0,0 g

Sos romesco

sos dressing lchfdieta

Sos romesco to pyszny sos z pieczonej papryki i suszonych pomidorów z dodatkiem orzechów lub migdałów. Sos jest gęsty, lekko słodki i idealnie pasuje do pieczonych warzyw i mięsa.

Składniki

1 duża czerwona paprika, upieczona lub grillowana

10 dużych suszonych pomidorów w oleju

100 g prażonych migdałów

1 ząbek czosnku

sól do smaku

1 łyżka oliwy

1 łyżka MCT oleju

1 łyżeczka balsamicznego octu

Przygotowanie

Paprykę upiec w całości w piekarniku. Obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pokroić suszone pomidory. Umieścić warzywa w malakserze. Dodać pokrojony czosnek, migdały, oliwę, MCT olej oraz ocet balsamiczny. Zmiksować. Dodatkowo można sos posypać prażonymi orzechami i ziołami.

Wartość energetyczna 2 łyżek (30 ml) 109 kcal

Tłuszcz – 8,6 g

Białko – 2,5 g

Węglowodany – 3,2 g

Błonnik – 2,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here