Co mają brokuły do biohackning? Brokuł to wspaniałe i popularne warzywo w diecie niskowęglowodanowej. Zawiera jedynie 4 gramy węglowodanów i z powodzeniem może zastąpić ryż, makaron czy ziemniaki. Jak gotować brokuły?
Nie ma nic gorszego jak przegotowany brokuł, który jest wtedy bez smaku nie mówiąc już o kolorze. Wystarczą 3 minuty gotowania w lekko osolonej wodzie aby brokuł był smaczny, al dente i zachował swój świeży, zielony kolor.
Brokuły można również upiec w piekarniku. Okazuje się, że brokuły świetnie pasują ze szparagami posypane parmezanem i różnymi nasionami. Już w takim wydaniu jest to smaczne, bezmięsne danie, idealne na kolację.
Pyszna sałatka na gorąco z brokułu i szparagów jest podstawą kolejnego lchf dania czyli grillowanej wieprzowiny z pieczonymi warzywami i guacamole. Grillowana wieprzowina podobnie jak inne mięso to świetne źródło białka. Białko zwierzęce to białko pełnowartościowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy, które ludzki organizm potrzebuje codziennie.
Biohackning
Słyszeliście o biohacking. Biohacking to optymalizacja samego siebie poprzez poprawę wydajności umysłu i ciała. LCHF dieta czy dieta ketogeniczna to praktyczne narzędzia w biohackning. Będąc na diecie niskowęglowodanowej możesz zaobserwować jak Twój organizm reaguje na zmianę jedzenia. Poza tym możesz zoptymalizować dietę tak aby uzyskać jak największe efekty w zależności, czy chcesz schudnąć, budować mięśnie czy poprawić zdrowie.
Wybór diety to biohacking sam w sobie, choć niektórzy pewnie o tym nie wiedzą. Dlaczego tak świadomie wybieramy pokarmy, nie tylko z powodu, że je lubimy? Dlatego, ponieważ jedzenie ma sprzyjać naszemu samopoczuciu i zwiększyć wydajność naszego organizmu. Dlatego też eliminujemy bodźce, które nam szkodzą, kontrolujemy makroelementy i eksperymentujemy w taki sposób, aby potwierdzić ich skuteczność działania. Praktykowanie biohackning poprzez dietę niskowęglowodanową jest indywidualnym procesem i wymaga czasu.
Grillowana wieprzowina z pieczonymi warzywami i guacamole
4 porcje
Składniki
600 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka syropu z błonnika
1 łyżka soi
Sałatka z warzyw
400 g brukułu
250 g szparagów
2 łyżki oliwy
2 łyżki utartego parmezanu + 20 g parmezanowych wiórków
1 łyżka nasion sezamu
2 łyżki pestek dyni
sól i pieprz do smaku
Guacamole
2 awokado
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki czerwonej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki creme fraiche, min 34% tłuszczu
Przygotowanie
Pokroić mięso w kostkę i wymieszać z resztą składników. Marynować przez godzinę. W międzyczasie podzielić brokuły na różyczki. Odciąć twarde końcówki szparagów. Umieścić warzywa w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Posypać sezamem i pestkami dyni. Piec w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 25 minut.
Rozgrzać grillową patelnię i smażyć mięso partiami, około 3 minut. Dodać mięso do warzyw. Z awokado przyrządzić guacamole. Przekroić awokado na pół, wybrać miąższ i zgnieść widelcem. Doprawić solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny i i cebulą, wymieszać. Jeść mięso z warzywami, guacamole i kwaśną śmietaną. Można posypać zieleniną np. natką pietruszki lub kolendry.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 644 kcal
Tłuszcz – 48 g
Białko – 43,2 g
Węglowodany – 8,8 g
Błonnik – 7,5 g