Zupa brokułowa krem z pieczonego brokułu i sera cheddar. Na obiad lub lunchbox do pracy. Idealna z grzankami lchf. Można przyrządzić więcej i poporcjować. Dobrze mieć zupę w zapasie, jeśli czujecie się głodni.
Brokułowy krem
4 porcje
Składniki:
1 duży brokuł , podzielony na różyczki, około 250 g
5 cm pora
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku, posiekanego
750 ml bulionu warzywnego lub z mięsa, tutaj przepis
150 g utartego cheddar
250 ml śmietany, 36%
1 łyżka musztardy ziarnistej, niesłodzonej
Przygotowanie
Wymieszać rozdrobniony brokuł z olejem, solą i pieprzem. Użyć również miękkich części łodygi, zawierają dużo błonnika. Wyłożyć na blachę i piec w nagrzanym na 200º C piekarniku przez 20 minut. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, tymianek i smażyć przez minutę. Dodać bulion i brokuły, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Zmiksować. Dodać śmietankę, ser i musztardę. Mieszać aż ser się rozpuści.
Do przygotowanie grzanek należy użyć 2 kromki lchf chleba, pokroić w kostkę i zrumienić na 2 łyżkach oleju lub oliwy. Posypać krem grzankami tuż przed podaniem.
Wartość energetyczna 1 porcji 483,5 kcal
Tłuszcze – 44,5 g
Białko – 14,3 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik -2,0 g