Proste naleśniki lchf, bezglutenowe, przyrządzone jedynie z trzech składników. Można je zjeść na śniadanie z twarogiem, na deser doprawiając cynamonem lub na wytrawnie z mięsem, warzywami i sosem. Naleśniki zostały przyrządzone z błonnikiem witalnym, który z powodzeniem zastępuje właściwości wiąże glutenu.
Naleśniki lchf
4 małe naleśniki
Składniki
65 g sera philadelphia
2 jajka
1 łyżka /6 g błonnika witalnego
szczypta soli
szczypta cynamonu
1½ łyżki masło lub olej kokosowy do smażenia
½-1 łyżeczki erytrytol-stewia mieszanki, obcjonalnie
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Rozpuścić masło lub kokosowy olej na patelni i usmażyć 4 cienkie naleśniki. Do dwóch naleśników przygotować 25 ml bitej śmietany i łyżkę malin. Można posłodzić mieszanką erytrytol-stewia lub ksylitolem.
Wartość energetyczna 2 naleśników z bitą śmietaną 327,5 kcal
Tłuszcze – 30 g
Białko – 10 g
Węglowodany – 1,5 g
Błonnik – 2,5g