Bułeczki lchf to bardzo zdrowe, nie zawierające glutenu pieczywo, bogate między innymi w kwasy tłuszczowe. Bułeczki są pożywne i wydłużają uczucie nasycenia. Łatwe w pieczeniu, idealne na śniadanie czy kolację, można je również zamrozić.
Bułeczki lchf
16 sztuk
Składniki
150 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
30 g pofiber lub 30 g błonnika witalnego zmielonego
30 g błonnika witalnego zmielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
4 jajka
400 ml gęstej śmietany
100 ml oleju
2 -4 łyżki wody
10 g nasion chia
2 łyżki nasion maku do posypania
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie
Wymieszać mokre i suche składniki w osobnych miskach, a następnie połączyć na jednolitą masę za pomocą miksera. Pozostawić masę na 10 minut. Masa powinna stężeć przez ten czas. Formować małe bułeczki, maczając ręce w zimnej wodzie i układając w odstępach na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmarować jajkiem i posypać makiem. Piec bułeczki na 175°C przez około 25 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione.
Wartość energetyczna 1 porcji 276 kcal
Tłuszcze – 27 g
Białko – 4,0 g
Węglowodany – 2,6 g
Błonnik – 1,5 g
Mi niestety wyszly placki, juz siedza ponad pol godz w piekarniku i ciagle surowe w srodku. Ale zamiast blonnika dalam babke jajowata.
Babka jajowata to nie to samo. Muszą być zmielone łuski babki płesznik czy babki jajowatej.
Ma być w sumie 60g błonnika?
Tk razem 60 g.