Ciasto migdałowe na deser. Jeden kawałek z maksymalną ilością tłuszczu i odrobiną węglowodanów. Ciasto na deser, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Idealne z bitą śmietaną.
Ciasto migdałowe
8 porcji
Składniki
150 g migdałowej mąki lub zmielonych migdałów
1 łyżeczka błonnika witalnego, zmielonego
szczypta waniliowego ekstraktu bez cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml śmietanki wysokotłuszczowej
2 jajka
2 łyżki erytrytol-stewia mieszanki lub ksylitolu
1 łyżka masła do wysmarowania formy
Przygotowanie
Wymieszać suche składniki. Ubić lekko śmietankę z jajkami i wymieszać z suchymi składnikami. Wylać masę do wysmarowanej foremki. Wygładzić i piec w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez przez 30 minut. Ostudzić ciasto i pokroić na 8 kawałków. Ostudzone ciasto można posypać zmielonym na puder ksylitolem.
Wartość energetyczna 1 porcji 240 kcal
Tłuszcze – 23,1 g
Białko – 6 g
Węglowodany – 2 g
Błonnik – 0,3 g