piątek, 26 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiCiasto migdałowe bez mąki

Ciasto migdałowe bez mąki

Ciasto migdałowe na deser. Jeden kawałek z maksymalną ilością tłuszczu i odrobiną węglowodanów. Ciasto na deser, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Idealne z bitą śmietaną.

Ciasto migdałowe

8 porcji

Składniki

150 g migdałowej mąki lub zmielonych migdałów

1 łyżeczka błonnika witalnego, zmielonego

szczypta waniliowego ekstraktu bez cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200 ml śmietanki wysokotłuszczowej

2 jajka

2 łyżki erytrytol-stewia mieszanki lub ksylitolu

1 łyżka masła do wysmarowania formy

Przygotowanie

Wymieszać suche składniki. Ubić lekko śmietankę z jajkami i wymieszać z suchymi składnikami. Wylać masę do wysmarowanej foremki. Wygładzić i piec w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez przez 30 minut. Ostudzić ciasto i pokroić na 8 kawałków. Ostudzone ciasto można posypać zmielonym na puder ksylitolem.

Wartość energetyczna 1 porcji 240 kcal

Tłuszcze – 23,1 g

Białko – 6 g

Węglowodany – 2 g

Błonnik – 0,3 g

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze