piątek, 24 maja, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiŚwiąteczny seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej

Świąteczny seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej

Uwielbiam ideę wypieków dwa w jednym. Mogę w ten sposób połączyć dwa ulubione ciasta, sernik i makowiec w jedno. Dzisiaj polecam przepis na świąteczny seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej. W tym przepisie zastosowałam biały mak. Kupiłam go kiedyś i całkiem o nim zapomniałam.

LCHF seromakowiec jest pysznym ciastem bez grama mąki, z niską zawartością węglowodanów. To ciasto można upiec z sera twarogowego ale też kremowego serka. Ciasto jest pyszne i słodkie, bo posłodziłam je syropem z błonnika i erytrytolem. Syrop z błonnika zastępuje miód, a erytrytol cukier. Zamiast mąki użyłam mąki migdałowej, czyli zmielone migdały blanszowane.

Ciasto można udekorować na wierzchu polewą karmelową. Przyrządzenie niskowęglowodanowego karmelu zajmuje niewiele czasu i dodaje ciastu smaku. Poza tym ciasto można upiec dużo wcześniej i zamrozić.

To ciasto będzie pysznym i słodkim akcentem na świątecznym stole. Oczywiście zamiast białego maku jak podałam w przepisie, możecie użyć niebieski mak. Ciasto będzie równie smaczne i aromatyczne. Uwielbiam zapach maku!

Seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej

12 porcji, forma o średnicy 23 cm

Składniki

Masa makowa

150 g białego maku, 200 g po zmieleniu

30 g masła

50 g syropu z błonnika

4 łyżki erytrytolu

50 g włoskich orzechów

otarta skórka z jednej pomarańczy

50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

3 małe jajka

1 łyżka gumy arabskiej

Masa serowa

750 g serka twarogu na sernik

2 łyżki gumy arabskiej

130 g erytrytolu

4 jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

otarta skórka z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

Polewa karmelowa

250 ml śmietanki, 36% tł.

70 ml syropu z błonnika

1 łyżka kokosowych wiórków, niesłodzonych

Przygotowanie

Mak zalać wodą i gotować przez 30 minut. Odcedzić, po czym zmielić w malakserze. Rozpuścić masło i syrop z błonnika. Dodać erytrytol, otartą skórkę z pomarańczy, mak i wymieszać. Smażyć przez 5 minut i ostudzić. Do tak przygotowanej masy makowej dodać pokrojone orzechy włoskie, czekoladę, gumę arabską rozpuszczoną w śmietance, jajka i wymieszać.

Serek na masę serową wymieszać z erytrytolem, gumą arabską, wanilią, otartą skórką cytrynową, sokiem z cytryny i jajkami. Przełożyć masę serową do formy, pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć masę makową i patyczkiem lekko przemieszać z masą serową. Wstawić seromak do nagrzanego na 170ºC piekarnika i piec 45 minut. Sernik powinien być całkowicie ścięty. Wyjąć sernik i ostudzić w formie.

Śmietankę i syrop z błonnika zagotować i mieszać, aż syrop się rozpuści. Zmniejszyć temperaturę i gotować karmel na małym ogniu przez około 25 – 30 minut. Karmel powinien być gęsty na tyle, aby było łatwo go rozsmarować po wierzchu ciasta. Na koniec posypać seromakowiec kokosowymi wiórkami. Podzielić ciasto na porcje.

Wartość energetyczna 1 porcji 331 kcal

Tłuszcz – 26 g

Białko – 15 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 10 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze