Uwielbiam ideę wypieków dwa w jednym. Mogę w ten sposób połączyć dwa ulubione ciasta, sernik i makowiec w jedno. Dzisiaj polecam przepis na świąteczny seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej. W tym przepisie zastosowałam biały mak. Kupiłam go kiedyś i całkiem o nim zapomniałam.
LCHF seromakowiec jest pysznym ciastem bez grama mąki, z niską zawartością węglowodanów. To ciasto można upiec z sera twarogowego ale też kremowego serka. Ciasto jest pyszne i słodkie, bo posłodziłam je syropem z błonnika i erytrytolem. Syrop z błonnika zastępuje miód, a erytrytol cukier. Zamiast mąki użyłam mąki migdałowej, czyli zmielone migdały blanszowane.
Ciasto można udekorować na wierzchu polewą karmelową. Przyrządzenie niskowęglowodanowego karmelu zajmuje niewiele czasu i dodaje ciastu smaku. Poza tym ciasto można upiec dużo wcześniej i zamrozić.
To ciasto będzie pysznym i słodkim akcentem na świątecznym stole. Oczywiście zamiast białego maku jak podałam w przepisie, możecie użyć niebieski mak. Ciasto będzie równie smaczne i aromatyczne. Uwielbiam zapach maku!
Seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej
12 porcji, forma o średnicy 23 cm
Składniki
Masa makowa
150 g białego maku, 200 g po zmieleniu
30 g masła
50 g syropu z błonnika
4 łyżki erytrytolu
50 g włoskich orzechów
otarta skórka z jednej pomarańczy
50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
3 małe jajka
1 łyżka gumy arabskiej
Masa serowa
750 g serka twarogu na sernik
2 łyżki gumy arabskiej
130 g erytrytolu
4 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
otarta skórka z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa karmelowa
250 ml śmietanki, 36% tł.
70 ml syropu z błonnika
1 łyżka kokosowych wiórków, niesłodzonych
Przygotowanie
Mak zalać wodą i gotować przez 30 minut. Odcedzić, po czym zmielić w malakserze. Rozpuścić masło i syrop z błonnika. Dodać erytrytol, otartą skórkę z pomarańczy, mak i wymieszać. Smażyć przez 5 minut i ostudzić. Do tak przygotowanej masy makowej dodać pokrojone orzechy włoskie, czekoladę, gumę arabską rozpuszczoną w śmietance, jajka i wymieszać.
Serek na masę serową wymieszać z erytrytolem, gumą arabską, wanilią, otartą skórką cytrynową, sokiem z cytryny i jajkami. Przełożyć masę serową do formy, pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć masę makową i patyczkiem lekko przemieszać z masą serową. Wstawić seromak do nagrzanego na 170ºC piekarnika i piec 45 minut. Sernik powinien być całkowicie ścięty. Wyjąć sernik i ostudzić w formie.
Śmietankę i syrop z błonnika zagotować i mieszać, aż syrop się rozpuści. Zmniejszyć temperaturę i gotować karmel na małym ogniu przez około 25 – 30 minut. Karmel powinien być gęsty na tyle, aby było łatwo go rozsmarować po wierzchu ciasta. Na koniec posypać seromakowiec kokosowymi wiórkami. Podzielić ciasto na porcje.
Wartość energetyczna 1 porcji 331 kcal
Tłuszcz – 26 g
Białko – 15 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 10 g