No to zaczynamy weekend od deseru. Dzisiaj polecam przepis na lchf sernik czekoladowy z mikrofalówki. Ciasto w kubku, czyli tak zwany mug cake pieczone w mikrofalówce to szybki lchf deser. Uwielbiam takie szybkie i niskowęglowodanowe desery.
LCHF sernik czekoladowy to typowy deser, który z powodzeniem można zjeść na śniadanie, po lub przed treningiem. To są zalety diety wysokotłuszczowej, gdzie deser można jeść bez wyrzutów sumienia o każdej porze dnia. Deser nie zawiera cukru, a jedna porcja to zaledwie 6 gramów węglowodanów. To naprawdę mało.
Sernik z kubka jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja zawiera ponad 50 gramów tłuszczu! Deser nie tylko stabilizuje cukier i produkcję insuliny, ale też syci na długo. Tylko na diecie lchf można jeść desery, wypieki i inne słodkości, które pomagają w odchudzaniu i utrzymaniu wagi bez głodu.
Jeśli nie macie mikrofalówki, to sernik z kubka można upiec w piekarniku. Oczywiście czas pieczenia się wydłuży i w tym wypadku trzeba też użyć ramekinów, które tolerują wysokie temperatury. Polecam również pyszny sernik, pieczony w dużej formie, a jeśli lubicie czekoladę to dobrym pomysłem na deser jest sernikobrownie.
Dla smakoszy deserów bez pieczenia polecam keto kawowe serniczki na zimno. LCHF dieta to dieta bez diety. Jemy do syta, ale ograniczamy węglowodany.
LCHF sernik czekoladowy z mikrofalówki
2 porcje
Składniki
120 g mascarpone
60 ml + 50 ml śmietany kremówki, 36% tł.
10 g kakao, czarne
1 duże jajko
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
1 kostka czekolady bez cukru
4 łyżki erytrytolu
Przygotowanie
Przygotować dwa kubki lub dwie foremki typu ramekin o minimalnej pojemności 180 ml. Posmarować foremki olejem kokosowym. W misce wymieszać wszystkie na ciasto (50 ml śmietanki ubić do dekoracji) oprócz czekolady i rozdzielić do foremek. Wstawić foremki do mikrofalówki i piec ciasto przez około minutę na pełnym efekcie. Czas pieczenia zależy od mocy mikrofalówki ale najlepiej, aby moc nie przekroczyła 800W.
Serniczki można upiec w piekarniku. Nastawić piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wstawić ramekiny napełnione ciastem do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut. Upieczone serniczki ostudzić.
Ubić resztę śmietany. Czekoladę zetrzeć na tarce. Podać ostudzone serniczki ze śmietanką posypaną czekoladą. Czekoladę bez cukru można zamienić na gorzką czekoladę minimum 70% zawartości kakao.
Wartość energetyczna 1 porcji 575 kcal
Tłuszcz – 56 g
Białko – 9,0 g
Węglowodany – 6,0 g
Błonnik – 0,0 g