Co to jest guma ksantanowa? To popularny dodatek do żywności o właściwościach żelujących, zagęszczających i wiążących. Dlatego guma ksantanowa jest często wybierana do pieczenia chleba i słodkich wypieków. Całkowicie nie szkodliwa dla organizmu guma ksantanowa oznaczona jest na etykietach jako E415. Łatwiej zapamiętać E415 niż chemiczny wzór C35H49O29.
10 właściwości gumy ksantanowej
- Całkowicie bezglutenowa
- Idealna w diecie lchf i wegańskiej
- Zastępuje gluten w wypiekach
- Można stosować 1-3 łyżeczki do przeciętnej porcji bezglutenowego ciasta na chleb, w wypiekach lchf około 1 łyżeczki
- Zwiększa elastyczność i puszystość chleba
- Świetnie się łączy ze zmielonymi łuskami babki płesznik
- Nie szkodzi, można jeść do 15 g dziennie
- Nie zawiera soi
- Zapobiega zaparciom
- Działa jak błonnik spożywczy
Co to jest guma ksantanowa i jak powstaje?
Guma ksantanowa jest polisacharydem produkowanym przez bakterie Xanthomonas campestris stąd nazwa tego produktu. To biały krystaliczny proszek o miałkiej konsystencji, który bez problemu znosi wysokie temperatury podczas, gotowania i pieczenia. Idealnie pasuje dla osób na diecie lchf jak również wegańskiej, ponieważ produkt nie jest pochodzenia zwierzęcego.
Guma ksantanowa to produkt fermentacji, najczęściej kukurydzy i bakterii Xanthomonas campestris. Stąd nazwa produktu. Sfermentowana masa zostaje oczyszczona i zmielona na proszek.
Guma ksantanowa w diecie niskowęglowdanowej
Guma ksantanowa ma szerokie zastosowanie również w produkcji produktów spożywczych. W diecie niskowęglowodanowej zastępuje właściwości wiążące glutenu, stąd można ją dodawać do lchf wypieków, zarówno tych „słodkich” jak i chleba. Dodana do wypieków guma ksantanowa zwiększa ich puszystość poprzez napowietrzenie.
Chociaż guma ksantanowa jest w 100% węglowodanem złożonym to jednak niewielkie ilości dodawane do wypieków nie podwyższają poziomu insuliny w organizmie. Dlatego bez obaw można ją stosować będąc na diecie niskowęglowodanowej.
Po spożyciu guma ksantanowa zachowuje się w układzie pokarmowym jak błonnik witalny. W zetknięciu się z płynami pęcznieje i poprawia pracę jelit. Dlatego jej spożywanie na diecie lchf zapobiega zaparciom i wzdęciom oraz przyspiesza metabolizm. Poza tym guma ksantanowa obniża również cholesterol we krwi.
Spożywanie gumy ksantanowej jest całkowicie bezpieczne i nie powoduje skutków ubocznych.