Keto bajgle z kokosowej mąki są niskowęglowodanowe i bezglutenowe. Japp, mąka kokosowa nie zawiera glutenu. Za to jest w niej mnóstwo tłuszczu i błonnika oraz sporo białka. Ilość węglowodanów w kokosowej mące zależy od marki mąki. Niektórzy producenci zaniżają zawartość węglowodanów.
Osoby używające kokosową mąkę mogą zatem spożywać więcej węglowodanów niż mają zaplanowane. Przeciętna zawartość węglowodanów na jaką natrafiliśmy w kokosowej mące wynosi od 5 g do 22 g. Według nas średnia zawartość węglowodanów wynosi około 11 g.
Na szczęście mąka kokosowa jest bardzo wydajna i naprawdę nie potrzeba jej dużo do wypieków. Do keto bajgli użyliśmy zaledwie 50 g kokosowej mąki. Przy najwyższej zawartości węglowodanów jest to zaledwie 11 g, a jednym bajglu tylko 1,6 g.
Jak upiec keto bajgle
Ciasto na keto bajgle przypomina fathead dough z tą różnicą, że dodana jest do niego kokosowa mąka. Fathead dough najczęściej przyrządza się z sera mozzarella. To ciasto zawiera sporo tłuszczu i kiedy ponownie podgrzane rozpływa się. Nic nie szkodzi jeśli jest to spód do pizzy lub małe pizzerinki. Bajgle muszą być okrągłe i z dziurką w środku. W czym więc tkwi tajemnica w pieczeniu keto bajgli? Odpowiedź brzmi guma ksantanowa.
Guma ksantanowa posiada właściwości żelujące i zagęszczające i dlatego świetnie zastępuje gluten w wypiekach bezglutenowych również lchf.
Keto bajgle
6 sztuk
Składniki
350 g sera mozzarella
50 g kokosowej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki gumy ksantanowej
½ łyżeczki soli
2 jajka + rozmącone jajko do posmarowania
1 łyżka nasion sezamu do posypania
W misce wymieszać kokosową mąkę z proszkiem do pieczenia, gumą ksantanową i solą. W rondelku rozpuścić ser Dodać suche składniki, jajka i miksować aż do utworzenia kuli ciasta. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, około 78 g każda. Uformować kulki i zrobić dosyć dużą dziurkę. Podczas pieczenia bajgle rosną i dziurka się zmniejsza. Nastawić piekarnik na 180ºC. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut na złoty kolor. Upieczone bajgle przechowywać w lodówce. Można zamrozić.
Wartość energetyczna 1 bajgla 216,3 kcal
Tłuszcz – 15,7 g
Białko – 15,3 g
Węglowodany – 2,2 g
Błonnik – 3,5 g