sobota, 2 listopada, 2024
Strona głównaPrzepisyPieczywoKeto bajgle - przepis z kokosową mąką

Keto bajgle – przepis z kokosową mąką

Keto bajgle z kokosowej mąki są niskowęglowodanowe i bezglutenowe. Japp, mąka kokosowa nie zawiera glutenu. Za to jest w niej mnóstwo tłuszczu i błonnika oraz sporo białka. Ilość węglowodanów w kokosowej mące zależy od marki mąki. Niektórzy producenci zaniżają zawartość węglowodanów.

Osoby używające kokosową mąkę mogą zatem spożywać więcej węglowodanów niż mają zaplanowane. Przeciętna zawartość węglowodanów na jaką natrafiliśmy w kokosowej mące wynosi od 5 g do 22 g. Według nas średnia zawartość węglowodanów wynosi około 11 g.

Na szczęście mąka kokosowa jest bardzo wydajna i naprawdę nie potrzeba jej dużo do wypieków. Do keto bajgli użyliśmy zaledwie 50 g kokosowej mąki. Przy najwyższej zawartości węglowodanów jest to zaledwie 11 g, a jednym bajglu tylko 1,6 g.

Jak upiec keto bajgle

Ciasto na keto bajgle przypomina fathead dough z tą różnicą, że dodana jest do niego kokosowa mąka. Fathead dough najczęściej przyrządza się z sera mozzarella. To ciasto zawiera sporo tłuszczu i kiedy ponownie podgrzane rozpływa się. Nic nie szkodzi jeśli jest to  spód do pizzy lub małe pizzerinki. Bajgle muszą być okrągłe i z dziurką w środku. W czym więc tkwi tajemnica w pieczeniu keto bajgli? Odpowiedź brzmi guma ksantanowa.

Guma ksantanowa posiada właściwości żelujące i zagęszczające i  dlatego świetnie zastępuje gluten w wypiekach bezglutenowych również lchf.

keto bajgle bez mąki dieta ketogeniczna co jeść

Keto bajgle

6 sztuk

Składniki

350 g sera mozzarella

50 g kokosowej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ łyżeczki gumy ksantanowej

½ łyżeczki soli

2 jajka + rozmącone jajko do posmarowania

1 łyżka nasion sezamu do posypania

W misce wymieszać kokosową mąkę z proszkiem do pieczenia, gumą ksantanową i solą. W rondelku rozpuścić ser Dodać suche składniki, jajka i miksować aż do utworzenia kuli ciasta. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, około 78 g każda. Uformować kulki i zrobić dosyć dużą dziurkę. Podczas pieczenia bajgle rosną i dziurka się zmniejsza. Nastawić piekarnik na 180ºC. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut na złoty kolor. Upieczone bajgle przechowywać w lodówce. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 bajgla 216,3 kcal

Tłuszcz – 15,7 g

Białko – 15,3 g

Węglowodany – 2,2 g

Błonnik – 3,5 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze