Smaczna ryba, tłusty sos cytrynowy, pak choi i zielone warzywa z wody to prosty keto obiad. Do tego dania można użyć obojętnie jakiej ryby. W tym przepisie wykorzystaliśmy dorsza. Panierowany dorsz w mące migdałowej jest przesmaczny, lekko słodki i świetnie smakuje z sosem cytrynowym na bazie wysokotłuszczowej śmietanki.
Dorsz czy inna ryba na obiad to szybkie danie do przyrządzenia. Kilka minut na patelni i ryba jest już gotowa. Cytrynowy sos z kaparami jest równie mało pracochłonny. Ten sos świetnie pasuje do ryby jak również do kurczaka i cielęciny. Tłuste sosy w przepisach ketogenicznych znacznie podnoszą dzienną zawartość tłuszczu w diecie. Ten sos można przygotować w większej porcji i jeść z rybą, mięsem lub niskowęglowodanowymi warzywami.
Innym ciekawym składnikiem tego przepisu jest pak choi czyli kapusta chińska właściwa. Jest to bardzo delikatne w smaku warzywo. Wymaga dosłownie kilka minut na patelni. Niesamowicie podnosi walory smakowe tego dania. Pak choi można oczywiście zastąpić zwykła kapustą lub kalafiorem, ale warto spróbować coś nowego, prawda?
Prosty keto obiad to podstawa ketogenicznej diety. Często obiad na diecie ketogenicznej jest pierwszym posiłkiem dnia. Warto więc postawić na wysokoenergetyczny obiad, szybki w przyrządzeniu i mało skomplikowany.
Dorsz – prosty keto obiad
2 porcje
Składniki
300 g fileta z dorsza
2 łyżki migdałowej mąki
1 jajko
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka masła do smażenia
Sos cytrynowy
1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
1 łyżka kaparów w zalewie
20 g masła
50 ml bulionu
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka winnego octu
sól do smaku
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka posiekanego kopru
Warzywa niskowęglowodanowe
1 duży pak choi
200 g brokułów
50 g zielonego groszku
Przygotowanie
Ugotować sos. Zeszklić cebulę z kaparami na maśle. Dodać ocet winny i smażyć przez minutę. Następnie wlać bulion i sok z cytryny. Zagotować i dodać połowę śmietanki. Gotować przez 10 minut. Wymieszać resztę śmietanki z żółtkiem i dodać do gorącego sosu energicznie mieszając. Doprowadzić sos do wrzenia i zdjąć z kuchni. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Zamoczyć w jajku, następnie obtoczyć w mące migdałowej i usmażyć na rozgrzanym maśle. Wyjąć rybę z patelni dodać przekrojony na pół pak choi. Dodać ewentualnie więcej masła i smażyć pak choi przez 3 minuty. W międzyczasie ugotować brokuły i groszek w lekko osolonej wodzie. Podać rybę z warzywami i sosem.
Wartość energetyczna 1 porcji 817,5 kcal
Tłuszcz – 65 g
Białko – 41,5 g
Węglowodany – 14 g
Błonnik – 7,5 g