Cukinia zapiekana to jedno z warzyw, które można jeść na diecie ketogenicznej. Zawiera bardzo mało węglowodanów, bo tylko 3 gramy. Cukinia świetnie pasuje z większością produktów takich jak mięso i sery. Proponujemy dzisiaj keto przepis z cukinią w udziale. Cukinia zapiekana z feta, parmezanem i czarnymi oliwkami to idealne danie na bezmięsną kolację lub obiad.
Cukinia zapiekana
2 porcje
Składniki
1 mała cukinia, ok.200 g
100 g sera feta
20 g parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g czarnych oliwek
1 łyżka świeżych ziół jak bazylia, tymianek i rozmaryn
szczypta soli
czarny pieprz do smaku, opcjonalnie
100 g koktajlowych pomidorów
Przygotowanie
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć miąższ, jeśli pestki są duże i lekko posolić.Odczekać 20 minut, aż cukinia puści wodę. Feta zgnieść widelcem i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, ziołami, utartym parmezanem i oliwą. Doprawić opcjonalnie pieprzem. Ułożyć cukinię wraz z koktajlowymi pomidorami w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku nastawionym na 175ºC przez 25 minut. Wyjąć cukinię z piekarnika. Dodatkowo można polać danie smakową oliwą np. ziołową.
Wartość energetyczna 1 porcji 381 kcal
Tłuszcz – 33 g
Białko – 14 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 2,0 g
[…] кисло-сладкий цуккини с сыром фета. Цуккини является одним из самых популярных овощей в дкето […]