piątek, 29 marca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaCukinia zapiekana z feta, parmezanem i oliwkami

Cukinia zapiekana z feta, parmezanem i oliwkami

Cukinia zapiekana to jedno z warzyw, które można jeść na diecie ketogenicznej. Zawiera bardzo mało węglowodanów, bo tylko 3 gramy. Cukinia świetnie pasuje z większością produktów takich jak mięso i sery. Proponujemy dzisiaj keto przepis z cukinią w udziale. Cukinia zapiekana z feta, parmezanem i czarnymi oliwkami to idealne danie na bezmięsną kolację lub obiad.

Cukinia zapiekana

2 porcje

Składniki

1 mała cukinia, ok.200 g

100 g sera feta

20 g parmezanu

2 łyżki oliwy z oliwek

20 g czarnych oliwek

1 łyżka świeżych ziół jak bazylia, tymianek i rozmaryn

szczypta soli

czarny pieprz do smaku, opcjonalnie

100 g koktajlowych pomidorów

Przygotowanie

Cukinię przekroić na pół, wydrążyć miąższ, jeśli pestki są duże i lekko posolić.Odczekać 20 minut, aż cukinia puści wodę. Feta zgnieść widelcem i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, ziołami, utartym parmezanem i oliwą. Doprawić opcjonalnie pieprzem. Ułożyć cukinię wraz z koktajlowymi pomidorami w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku nastawionym na 175ºC przez 25 minut. Wyjąć cukinię z piekarnika. Dodatkowo można polać danie smakową oliwą np. ziołową.

Wartość energetyczna 1 porcji  381 kcal

Tłuszcz – 33 g

Białko – 14 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 2,0 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru