poniedziałek, 22 lipca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaKalafiorowy ryż z jajkiem i boczkiem

Kalafiorowy ryż z jajkiem i boczkiem

Ryż z kalafiora to szybka, tania i fit przystawka do obiadu. Przerobienie kalafiora na ryż jest bardzo proste. Obieram go z liści, ścieram na tarce o grubych oczkach lub szatkuję w malakserze. Ryż z kalafiora najczęściej smażę na patelni ze sporą porcją tłuszczu. Może to być masło lub olej kokosowy z dodatkiem oleju MCT.

Kalafior to również warzywo niskowęglowodanowe, które świetnie sprawdza się na diecie lchf. Można go podać jako przystawkę do mięsa, ryb lub jajek. Warto też wypróbować go z marynowanym tofu. Jaką opcję wybierzecie zależy od indywidualnych upodobań. Do kalafiorowego ryżu można dodać inne warzywa i grzyby. Osobiście lubię, jeśli są w nim pieczarki.

Zalety „fałszywego ” ryżu z kalafiora

Ryż z kalafiora to nie tylko popularne danie na diecie lchf. Doceniają go nie tylko zwolennicy diet niskowęglowodanowych, ale również osoby, które szukają smacznych i prostych sposobów na włączenie więcej warzyw do swojej codziennej diety. Ryż kalafiorowy nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale również ogólnemu zdrowiu. Zawiera wiele minerałów, witamin i sporo błonnika. Charakterystyczny zapach kalafiora pochodzi od siarki.

Siarka ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim zapewnia prawidłowe funkcjonowanie stawów oraz ich właściwą elastyczność. Poza tym siarka bierze udział w syntezie kolagenu i keratyny przez co ma znaczący wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Jeśli nie lubicie kalafiora, to może może przekonacie się do niego po przeczytaniu tego artykułu i odkryciu przepisów na kalafior na blogu lchfdieta.pl.

Ryż z kalafiora i pieczarek

4 porcje

Składniki:

1 kalafior, około 500 g

250 g pieczarek

50 g masła

1 łyżka oleju MCT

1 łyżka świeżego tymianku

sól i czarny pieprz do smaku

Do podania

jajka sadzone

smażony boczek

Przygotowanie

Zetrzeć kalafior na tarce o grubych oczkach lub poszatkować w malakserze. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Oczyścić pierzarki, pokroić, jeśli są zbyt duże i usmażyć. Wyjąć pieczarki i włożyć starty kalafior. Smażyć przez 10 minut, aż kalafior będzie al dente. Następnie dodać pieczarki, tymianek, doprawić ryż solą i pieprzem, wymieszać.

Jeść ryż z szadzonymi jajkami i boczkiem lub innymi źródłami białka.

Wartość energetyczna 1 porcji ryżu (200 g) 133 kcal

Tłuszcze – 11 g

Białko – 5,0 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 4,5 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze