Curry lchf to pyszny gulasz z kurczaka pochodzący z kuchni azjatyckiej. Jest to curry z kurczaka z dodatkiem kokosowego mleka, brokułu, kapusty i szpinaku. Bardzo smaczny, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z lchf naan lub kalafiorowym ryżem.
Curry lchf z kurczaka
6 porcji
Składniki
800 g odfiletowanych udek z kurczaka
500 ml kokosowego mleka
250 ml bulionu, tutaj przepis
200 g pora
400 g białej kapusty
1 czosnek solo
2 cytrynowe trawy
4 łyżki świeżej kolendry, pokrojonej
250 g brokułu
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki zielonej pasty curry
2-3 łyżki rybnego sosu
100 g kokosowego oleju
1 łyżka niesłodzonych kokosowych wiórków
Przygotowanie
Pokroić kapustę, dosyć grubo. Pokroić pora i czosnek na talarki. Rozgrzać kokosowy olej na patelni i podsmażyć warzywa. Przełożyć do dużego garnka o pojemności 3l. Na tej samej patelni zrumienić kurczaka. Przełożyć do garnka. Wlać kokosowe mleko, dodać pastę curry, zgniecioną cytrynową trawę i posiekaną kolendrę. Doprawić rybnym sosem. Gotować curry przez około 35 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przez zakończeniem gotowania dodać różyczki brokułu i szpinak. Podać curry posypane kolendrą.
Wartość energetyczna 1 porcji 589 kcal
Tłuszcz – 42,7 g
Białko – 38,2 g
Węglowodany – 13 g
Błonnik – 5,1 g