Krem brokułowy ze śmietanką to pyszna zupa w wersji lchf. Brokuł to kolejne zdrowe warzywo, które bardzo często pojawia się w różnego rodzaju dietach. Delikatny w smaku brokułu świetnie komponuje się z innymi warzywami. Krem brokułowy doprawiony śmietaną można podać z dowolnie wybranymi dodatkami np. kurkami i parmezanem.
Krem brokułowy
4 porcje
Składniki
250 g brokułu
½ l bulionu z drobiu
200 ml śmietanki, 36% tłuszczu
10 liści bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g kurek, lub innych grzybów
50 g masła
25 g cebula
1 łyżka natki pietruszki
30 g startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
odrobina chili w proszku
Przygotowanie
Pociąć brokuła na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zalać bulionem. Dodaj pokrojone liście bazylii. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklij na maśle. Dodać 1 łyżkę do brokułów i zmiksować zupę na krem. Przelać do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę i zagotować. Do reszty cebuli dodać oczyszczone kurki i smażyć aż kurki odparują wodę. Dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Podać krem brokułowy z kurkami i posypać świeżo utartym parmezanem.
Wartość energetyczna 1 porcji 584 kcal
Tłuszcze – 55 g
Białko – 15,3 g
Węglowodany – 6,9 g
Błonnik- 3,9 g