Jak zrobić gnocchi bez mąki? Czy jest to możliwe? Oczywiście można przyrządzić fat head gnocchi czyli gnocchi w wersji keto. Polacy uwielbiają wszelkie mączne potrawy jak naleśniki, kopytka czy ich włoski odpowiednik gnocchi. Mąka jest źródłem węglowodanów, więc należy jej unikać w diecie ketogenicznej. Fat head gnocchi bez mąki pasują do sosów i mięsa i przypominają skrobiowe gnocchi. Dlaczego fat head? Obejrzyjcie dokumentarny film Fat head Toma Naughton i dowiecie się dlaczego wielkie korporacje chciały ukryć przed światem, że to cukier a nie tłuszcz powoduje otyłość, cukrzycę i choroby serca.
Fat head gnocchi
5 porcji
Składniki
500 g mozzarella
4 żółtka
1 jajko
200 g mąki migdałowej
1½ łyżeczki soli
2 łyżki masła do smażenia
Przygotowanie
Mozzarellę powoli rozpuścić w garnku o grubym dnie lub w mikrofalówce nastawionej na maksymalny efekt. Do mozzarelli dodać żółtka,jajko, mąkę migdałową i szybko zmiksować. Mozzarella szybko tężeje, należy się spieszyć. Kiedy masa jest już elastyczna podzielić na mniejsze porcje, zrobić rulony i odcinać po małym kawałku. Następnie w ręku formować płaskie gnocchi. Rozgrzać masło i smażyć gnocchi na złoty kolor.
Wartość energetyczna 1 porcji 593 kcal
Tłuszcz – 51 g
Białko – 30 g
Węglowodany – 3,5 g
Błonnik – 2,0 g