Pudding chia jest smaczny i zdrowy. Nasiona chia są neutralne w smaku, a po namoczeniu w płynie pęcznieją i przypominają pudding, budyń bez gotowania!. Nasiona chia można namoczyć w mleku migdałowym lub kokosowym. Nasiona chia zawierają sporo węglowodanów w tym bardzo dużo błonnika. Nasuwa się więc pytanie czy są one wskazane w diecie lchf? To zależy. Każdy organizm reaguje inaczej. Niektóre osoby po spożyciu chia mają poziom cukru na tym samym poziomie, inne reagują skokiem cukru. Poza tym jeśli dieta lchf jest restrykcyjna to trzeba mieć na uwadze ilość spożytych węglowodanów dziennie, która nie powinna przekroczyć 20 gramów. Poniżej znajdziecie przepis na pudding chia, który zawiera 6,5 gramów węglowodanów. Ze względu na wiele zdrowotnych właściwości chia warto je wdrożyć do codziennej diety. Pamiętajcie, że zdrowe odżywianie to nie tylko skupienie się na jednym super zdrowym produkcie lecz na ich kombinacji.
Pudding chia
1 porcja
Składniki
10 g / 1 łyżka nasion chia
20 g jagód
2 truskawki
10 g laskowych orzechów
5 g pestek dyni
3 g nasion sezamu
1 łyżka kokosowych wiórów bez cukru
100 ml migdałowego mleka
50 ml śmietanki, 36%
słodzik, opcjonalnie syrop z błonnika
Przygotowanie
Nasiona chia zalać migdałowym mlekiem i odstawić na 3 godziny lub na noc. Ubić śmietankę, wymieszać ze słodzikiem jeśli pudding ma być słodki. Posypać orzechami, nasionami, kokosem i owocami.
Wartość energetyczna 1 porcji 377,5 kcal
Tłuszcze – 35,5 g
Białko – 8,0 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik – 6,2 g