Awokado jest stałym składnikiem przepisów LCHF i keto. Świetnie pasuje z twarogiem i warzywami. Awokado można pokroić na plasterki lub zgnieść widelcem lub jeść wybierając miąższ łyżeczką. Kanapka z twarogiem i awokado to banalnie prosty posiłek na śniadanie lub na kolację.
Kanapka z twarogiem
3 porcje
Składniki
3 kromki lchf chleba
1 duże awokado
200 g tłustego twarogu
2 łyżki śmietanki, 36%
szparagi i rzodkiewki do dekoracji
sól do smaku
płatki chili i szczypiorek do posypania
Przygotowanie
Twaróg zgnieść widelcem, dodać śmietankę, doprawić solą i wymieszać. Awokado zgnieść widelcem i rozłożyć na kromki chleba. Na wierzchu położyć pastę twarogową. Całość obłożyć rzodkiewkami i szparagami. Posypać chili i szczypiorkiem.
Wartość energetyczna 1 bułki 416,5 kcal
Tłuszcz – 39,7 g
Białko – 10,3 g
Węglowodany – 4,5 g
Błonnik – 8,7 g