Jajka to superfood! Można je jeść codziennie, nie tylko od święta. Krążące mity na temat jajek to po prostu bzdury. Pisałam na ten temat już wcześniej, ale przypomnę, że jaja zawierają mnóstwo składników odżywczych. Jajka sycą, zapewniają dzienną podaż białka, tłuszczów, witamin i minerałów.
Na święta wielkanocne roi się od przepisów z udziałem jajek. W tym miejscu znajdziecie wiele przepisów na jajka, ponieważ są one jednym z podstawowych składników żywieniowych w lchf diecie. Mimo wszystko na święta chcę, aby danie z jajkami wyglądało świątecznie i zwiastowało wiosnę. Keto jajka z zielonym sosem ziołowym to pyszne i sycące danie. To danie zawiera produktów pochodzenia mlecznego, jest też więc wolne od laktozy.
Na szczególną uwagę zasługuje tutaj zielony sos na bazie pietruszki i kolendry. Zioła oprócz walorów smakowych mają również wiele właściwości odżywczych. Zawierają mnóstwo minerałów i witamin. Pietruszka to bogatsze źródło witaminę C niż owoce cytrusowe. Pachnące liście kolendry zawierają mnóstwo witaminy K. W ziołach jest dużo błonnika.
Przygotowując jakikolwiek posiłek zawsze można do niego dodać natkę pietruszki, kolendry lub innego zioła. Ten sos ziołowy można zastosować również do mięsa i ryb.
Keto jajka z zielonym sosem
2 jajka na osobę
Składniki
6 jajek
50 g rukoli
30 g natki pietruszki
30 g natki kolendry
1 ½ łyżeczki sumaku
2 łyżki tahini
1 łyżka grubo zmielonych nasion sezamu
sól do smaku
50 ml oliwy z oliwek
ćwiartka cytryny obrana ze skórki i wypestkowana
1 łyżka soku z cytryny
50 g włoskich orzechów
kilka gałązek kopru
Przygotowanie
Jajka ugotować według uznania, na twardo lub miękko. Ostudzić i przekroić na pół. Na półmisku ułożyć rukolę, następnie połówki jajek i orzechów. Pietruszkę i kolendrę grubo pokroić i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać pokrojoną cytrynę, sumak, tahini, nasiona sezamu i zmiksować na sos. Doprawić solą. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńczyć oliwą lub wodą. Polać sosem jajka . Smacznego!
Wartość energetyczna 1 porcji 525 kcal
Tłuszcze – 46 g
Białko – 21 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 2,0 g