czwartek, 28 marca, 2024
Strona głównaOdchudzanieFizjologiczne aspekty odchudzania

Fizjologiczne aspekty odchudzania

Zdrowy orga­nizm to zdrowe ciało i duch. Zdrowy orga­nizm nie ma pro­blemu z reduk­cją tkanki tłusz­czo­wej. Aby schud­nąć trzeba dobrze jeść tak aby orga­nizm mógł pra­wi­dłowo pra­co­wać. Ludzki orga­nizm to fizjo­lo­giczna maszy­ne­ria. Pro­cesy w niej zacho­dzące są ści­śle ze sobą powią­zane i funk­cjo­nują jak reak­cja łań­cu­chowa. Jeśli więc jedno z ogniw prze­staje pra­wi­dłowo działać wpływa to nega­tyw­nie na pozo­stałe fizjo­lo­giczne pro­cesy.

Główne fizjologiczne aspekty odchudzania

  • Usu­wa­nie zło­gów i resz­tek pro­duk­tów prze­miany mate­rii
  • Wzmoc­nie­nie uczu­cia syto­ści i kon­trola nad gło­dem
  • Akty­wa­cja ter­mo­ge­nezy
  • Akty­wa­cja meta­bo­li­zmu tłusz­czów
  • Zacho­wa­nie sta­łego poziomu we krwi

Usuwanie złogów i resztek produktów przemiany materii

fizjologiczne_aspekty_odchudzaniaZdrowe odchudzanie to dąże­nie do efek­tyw­nego uwal­nia­nia zło­gów, tru­cizn i resz­tek prze­miany mate­rii. Taką funk­cję w orga­nizmie pełni układ lim­fa­tyczny. Układ lim­fa­tyczny kon­tro­luje gospo­darkę wodną orga­ni­zmu. Wraz z wodą są usu­wane szko­dliwe pro­dukty prze­miany mate­rii. Dla­tego ważne jest aby dostar­czyć orga­nizmowi wodę. Wodę, nie w postaci soków, kawy i her­baty ale czy­stą wodę bez dodat­ków.

Wzmocnienie uczucia sytości

Jest kilka pro­stych metod na wzmoc­nie­nie uczu­cia syto­ści. Po pierw­sze gorące posiłki zaspo­kają głód. Dłu­gie prze­żu­wa­nie działa podob­nie ale rów­nież wpływa na tra­wie­nie. Dobrze prze­żuty pokarm ulega pierw­szej obróbce che­micz­nej już w jamie ust­nej. Ślina zawiera enzymy i sub­stan­cje sygna­li­zu­jące. Układ ner­wowy reaguje na ich wydzie­la­nie pro­du­ku­jąc endor­finy czyli tak zwane hor­mony szczę­ścia, które zwięk­szają dosko­nałe samo­po­czu­cie w tym uczu­cie naje­dze­nia. Regu­larne spo­ży­wa­nie posił­ków to abc zdro­wego odchu­dza­nia. Orga­nizm ludzki cały czas traci zasoby ener­gii. Pro­cesy fizjo­lo­giczne w nim zacho­dzące wyma­gają ener­gii dla­tego trzeba mu jej dostar­czać regu­lar­nie i w wystar­cza­ją­cej ilo­ści. Wol­no­przy­swa­jalne pro­dukty żyw­no­ściowe, które na przy­kład zawie­rają dużo błon­nika, efek­tyw­nie wpły­wają na zaspo­ko­je­nie głodu. Są one wolno lub wcale nie ­tra­wione, a ich rola polega na akty­wa­cji pracy jelit. Wzmo­żone tra­wie­nie pro­wa­dzi do szyb­kiego uwol­nie­nia ener­gii.

Aktywacja termogenezy

termogenezaWszystko co jemy i pijemy zostaje pod­dane w orga­nizmie che­micz­nej obróbce czyli tra­wie­niu i prze­two­rzone na ener­gię. Są różne rodzaje ener­gii, a jedną z nich jest ter­mo­ge­neza. Ter­mo­ge­neza to zespół pro­ce­sów fizjo­lo­gicz­nych i meta­bo­licz­nych mają­cych na celu utrzy­ma­nie sta­łej tem­pe­ra­tury cie­pła. Ener­gia ta jest bar­dzo kosz­towna. Przy nor­mal­nej die­cie zuży­cie dzienne ener­gii to śred­nio 500 kcal, przy czym tylko 3% pocho­dzi z tra­wie­nia tłusz­czów. Jeśli zwięk­szymy ilość tłusz­czów w die­cie tak, że dzienne zuży­cie ener­gii wzro­śnie o 100 kcal to przez rok czasu docho­dzi do spadku 5 kg wagi.

Efektywne trawienie tłuszczów

Tłusz­cze pod­le­gają tra­wie­niu naj­dłu­żej ale też pro­ces tra­wie­nia tłuszczów wymaga naj­wię­cej ener­gii. Poza tym tłusz­cze wcho­dzą w skład budowy prze­wa­ża­ją­cej więk­szo­ści hor­mo­nów oraz komó­rek ner­wowych. Tłusz­cze wspo­ma­gają prze­mianę mate­rii, a więc są pomocne w odchu­dza­niu. Tra­wie­nie tłuszczów można po czę­ści przy­spie­szyć pijąc zie­loną her­batę. Ekstrakt z zie­lo­nej her­baty to jeden ze skład­ni­ków, który znaj­duje się w odchu­dza­ją­cych środ­kach. Po co wyda­wać pie­nią­dze na tego typu środki, kiedy zie­lona her­bata jest ogól­nie dostępna, tania i smaczna. Ostre przy­prawy rów­nież zwiększają spa­la­nie tłuszczów. Zie­lona her­bata jak i ostre przy­prawy sty­mu­lują ter­mo­ge­nezę w orga­nizmie. LCHF dieta opiera się głów­nie na mocy spa­la­niu tłuszczów.

Stabilizacja poziomu cukru we krwi

Po każ­dym spo­ży­tym posiłku zostaje uwol­niona glu­koza do krwi (wszyst­kie węglo­wo­dany zwane potoczne cukrami ule­gają roz­kła­dowi na glu­kozę). Z chwilą uwol­nie­nia glu­kozy cukier we krwizostaje wzmo­żona pro­duk­cja insu­liny. Insu­lina ma za zada­nie regu­la­cję poziomu cukru we krwi. Ilość cukru we krwi regu­luje poczu­cie syto­ści. Wysoki poziom cukru we krwi spra­wia, że czu­jemy się zado­wo­leni, a przede wszyst­kim nasz głód jest zaspo­ko­jony. Niski poziom cukru we krwi obja­wia się zmę­cze­niem, utratą siły, a nawet zawro­tami głowy. Zacho­wa­nie sta­łego poziomu cukru we krwi to klucz do efek­tyw­nego odchu­dza­nia, rów­nież utrzy­ma­nia wyma­rzo­nej wagi w przy­szło­ści. Aby spo­wol­nić uwal­nia­nie insu­liny należy spo­ży­wać tak zwane powolne węglo­wo­dany ale i dużo błon­nika. Jed­nakże o wiele lep­szy efekt można uzy­skać zmniej­sza­jąc ilość węglo­wo­da­nów na korzyść tłusz­czów jak to ma miej­sce w lchf diecie.

Znajomość podstawowych aspektów fizjologicznych ludzkiego organizmu z pewnością ułatwia odchudzanie. Kontrola stanu zdrowia, oczyszczenie organizmu (detox) ze złogów i toksyn to pierwsze kroki w walce z nadwagą. Chcesz schud­nąć? Zrób to dla wła­snego dobra, a nie dla kogoś innego!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru