Zdrowy organizm to zdrowe ciało i duch. Zdrowy organizm nie ma problemu z redukcją tkanki tłuszczowej. Aby schudnąć trzeba dobrze jeść tak aby organizm mógł prawidłowo pracować. Ludzki organizm to fizjologiczna maszyneria. Procesy w niej zachodzące są ściśle ze sobą powiązane i funkcjonują jak reakcja łańcuchowa. Jeśli więc jedno z ogniw przestaje prawidłowo działać wpływa to negatywnie na pozostałe fizjologiczne procesy.
Główne fizjologiczne aspekty odchudzania
- Usuwanie złogów i resztek produktów przemiany materii
- Wzmocnienie uczucia sytości i kontrola nad głodem
- Aktywacja termogenezy
- Aktywacja metabolizmu tłuszczów
- Zachowanie stałego poziomu we krwi
Usuwanie złogów i resztek produktów przemiany materii
Zdrowe odchudzanie to dążenie do efektywnego uwalniania złogów, trucizn i resztek przemiany materii. Taką funkcję w organizmie pełni układ limfatyczny. Układ limfatyczny kontroluje gospodarkę wodną organizmu. Wraz z wodą są usuwane szkodliwe produkty przemiany materii. Dlatego ważne jest aby dostarczyć organizmowi wodę. Wodę, nie w postaci soków, kawy i herbaty ale czystą wodę bez dodatków.
Wzmocnienie uczucia sytości
Jest kilka prostych metod na wzmocnienie uczucia sytości. Po pierwsze gorące posiłki zaspokają głód. Długie przeżuwanie działa podobnie ale również wpływa na trawienie. Dobrze przeżuty pokarm ulega pierwszej obróbce chemicznej już w jamie ustnej. Ślina zawiera enzymy i substancje sygnalizujące. Układ nerwowy reaguje na ich wydzielanie produkując endorfiny czyli tak zwane hormony szczęścia, które zwiększają doskonałe samopoczucie w tym uczucie najedzenia. Regularne spożywanie posiłków to abc zdrowego odchudzania. Organizm ludzki cały czas traci zasoby energii. Procesy fizjologiczne w nim zachodzące wymagają energii dlatego trzeba mu jej dostarczać regularnie i w wystarczającej ilości. Wolnoprzyswajalne produkty żywnościowe, które na przykład zawierają dużo błonnika, efektywnie wpływają na zaspokojenie głodu. Są one wolno lub wcale nie trawione, a ich rola polega na aktywacji pracy jelit. Wzmożone trawienie prowadzi do szybkiego uwolnienia energii.
Aktywacja termogenezy
Wszystko co jemy i pijemy zostaje poddane w organizmie chemicznej obróbce czyli trawieniu i przetworzone na energię. Są różne rodzaje energii, a jedną z nich jest termogeneza. Termogeneza to zespół procesów fizjologicznych i metabolicznych mających na celu utrzymanie stałej temperatury ciepła. Energia ta jest bardzo kosztowna. Przy normalnej diecie zużycie dzienne energii to średnio 500 kcal, przy czym tylko 3% pochodzi z trawienia tłuszczów. Jeśli zwiększymy ilość tłuszczów w diecie tak, że dzienne zużycie energii wzrośnie o 100 kcal to przez rok czasu dochodzi do spadku 5 kg wagi.
Efektywne trawienie tłuszczów
Tłuszcze podlegają trawieniu najdłużej ale też proces trawienia tłuszczów wymaga najwięcej energii. Poza tym tłuszcze wchodzą w skład budowy przeważającej większości hormonów oraz komórek nerwowych. Tłuszcze wspomagają przemianę materii, a więc są pomocne w odchudzaniu. Trawienie tłuszczów można po części przyspieszyć pijąc zieloną herbatę. Ekstrakt z zielonej herbaty to jeden ze składników, który znajduje się w odchudzających środkach. Po co wydawać pieniądze na tego typu środki, kiedy zielona herbata jest ogólnie dostępna, tania i smaczna. Ostre przyprawy również zwiększają spalanie tłuszczów. Zielona herbata jak i ostre przyprawy stymulują termogenezę w organizmie. LCHF dieta opiera się głównie na mocy spalaniu tłuszczów.
Stabilizacja poziomu cukru we krwi
Po każdym spożytym posiłku zostaje uwolniona glukoza do krwi (wszystkie węglowodany zwane potoczne cukrami ulegają rozkładowi na glukozę). Z chwilą uwolnienia glukozy zostaje wzmożona produkcja insuliny. Insulina ma za zadanie regulację poziomu cukru we krwi. Ilość cukru we krwi reguluje poczucie sytości. Wysoki poziom cukru we krwi sprawia, że czujemy się zadowoleni, a przede wszystkim nasz głód jest zaspokojony. Niski poziom cukru we krwi objawia się zmęczeniem, utratą siły, a nawet zawrotami głowy. Zachowanie stałego poziomu cukru we krwi to klucz do efektywnego odchudzania, również utrzymania wymarzonej wagi w przyszłości. Aby spowolnić uwalnianie insuliny należy spożywać tak zwane powolne węglowodany ale i dużo błonnika. Jednakże o wiele lepszy efekt można uzyskać zmniejszając ilość węglowodanów na korzyść tłuszczów jak to ma miejsce w lchf diecie.
Znajomość podstawowych aspektów fizjologicznych ludzkiego organizmu z pewnością ułatwia odchudzanie. Kontrola stanu zdrowia, oczyszczenie organizmu (detox) ze złogów i toksyn to pierwsze kroki w walce z nadwagą. Chcesz schudnąć? Zrób to dla własnego dobra, a nie dla kogoś innego!