poniedziałek, 7 października, 2024

Frytki z brukwi

Ziemniaczane frytki można zastąpić niskowęglowodanowymi frytkami z brukwi. Przyrządza się je podobnie jak ziemniaczane. Brukwia zawiera jedynie 4 gramy węglowodanów i sporo błonnika.

Frytki z brukwi

2 porcje po około 100 g

Składniki

400 g brukwi

200 ml smalcu do smażenia

sól do smaku

Przygotowanie

Obrać brukwię i pokroić na podłużne słupki. Wrzucić do garnka, wlać wodę i lekko posolić. Gotować przez 10 minut i odcedzić. Rozgrzać smalec i usmażyć frytki na złoty kolor.

Wartość energetyczna 1 porcji 372 kcal

Tłuszcze – 36 g

Białko – 4,0 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik- 4,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze