niedziela, 15 września, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaGrillowane szaszłyki z kurczaka po grecku

Grillowane szaszłyki z kurczaka po grecku

Piękna pogoda w sam raz na grilla! Mamy dla Was pyszny przepis, grillowane szaszłyki z kurczaka ze smacznymi dodatkami w stylu greckim. Nasza keto miska zdrowia zawiera pięknie zrumienione szaszłyki podane z sałatą, awokado i sosem z jogurtu, mięty i bazylii. To danie zachwyca swym widokiem i jest w pełni ketogeniczne.

Jedząc mięso na diecie ketogenicznej nie musicie się martwić o ilość białka w diecie. Jeśli Wam zależy na obniżeniu ilości białka to wystarczy zwiększyć ilość tłuszczu. Jest na to wiele sposobów. Jednym z nich to dodanie do greckiego jogurtu oliwy z oliwek.

W diecie ketogenicznej tłuszcze i węglowodany to dwa najważniejsze makroelementy. Tłuszcze możemy spożywać do woli, natomiast węglowodany tylko w małych ilościach. Ile węglowodanów w diecie? …. Wszystko zależy od organizmu. Potrzebujesz porady i gotowy plan diety zakup go tutaj.

Sezon na grilla powoli się zaczyna. Osoby będące na diecie ketogenicznej mogą jeść bez wyrzeczeń jeśli wybiorą grillowane szaszłyki z mięsa, tłuste dipy i dozwolone warzywa.

grillowne szaszlyki kuchnia ketogeniczna przepis

grillowane szaszłyki kuchnia_ketogeniczna_przepisy

Grillowane szaszłyki z kurczaka

4 porcje

Składniki

600 g fileta z piersi kurczaka

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka balsamicznego octu

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

1 łyżka świeżego oregano, drobno pokrojonego

1 mała cebula, drobno pokrojona

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

½ cytryny, otarta skórka i sok

½ łyżeczki suszonych płatków chili

2 pieczone papryki

200 g owczego sera feta

2 awokado

10 cm ogórka

250 g greckiego jogurtu, 10 % tłuszczu

2 łyżki oliwy

2 łyżki mięty pieprzowej, drobno pokrojonej

2 łyżki świeżej bazylii, drobno pokrojonej

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki kminu rzymskiego, prażonego i świeżo zgniecionego w moździerzu

sól do smaku

100 g mieszanej sałaty

Przygotowanie

W naczyniu wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sok i otartą skórkę z cytryny, cebulę, czosnek, oregano, przyprawy i sól. Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Marynować przez godzinę lub w lodówce przez noc. Nabić mięso na drewniane lub metalowe szpikulce i grillować po obu stronach przez około 5 minut.

Jogurt wymieszać z oliwą, pokrojonymi ziołami, sokiem z cytryny, kminem rzymskim i solą. Na talerzu ułożyć sałatę, szaszłyki, porcję jogurtowego dipu, kawałki feta owczego i pieczonej papryki oraz plastry ogórka.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami  705,2 kcal

Tłuszcz – 53,8 g

Białko – 47,3 g

Węglowodany – 7,5 g

Błonnik – 3,8 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze