Piękna pogoda w sam raz na grilla! Mamy dla Was pyszny przepis, grillowane szaszłyki z kurczaka ze smacznymi dodatkami w stylu greckim. Nasza keto miska zdrowia zawiera pięknie zrumienione szaszłyki podane z sałatą, awokado i sosem z jogurtu, mięty i bazylii. To danie zachwyca swym widokiem i jest w pełni ketogeniczne.
Jedząc mięso na diecie ketogenicznej nie musicie się martwić o ilość białka w diecie. Jeśli Wam zależy na obniżeniu ilości białka to wystarczy zwiększyć ilość tłuszczu. Jest na to wiele sposobów. Jednym z nich to dodanie do greckiego jogurtu oliwy z oliwek.
W diecie ketogenicznej tłuszcze i węglowodany to dwa najważniejsze makroelementy. Tłuszcze możemy spożywać do woli, natomiast węglowodany tylko w małych ilościach. Ile węglowodanów w diecie? …. Wszystko zależy od organizmu. Potrzebujesz porady i gotowy plan diety zakup go tutaj.
Sezon na grilla powoli się zaczyna. Osoby będące na diecie ketogenicznej mogą jeść bez wyrzeczeń jeśli wybiorą grillowane szaszłyki z mięsa, tłuste dipy i dozwolone warzywa.
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 porcje
Składniki
600 g fileta z piersi kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka balsamicznego octu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżka świeżego oregano, drobno pokrojonego
1 mała cebula, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
½ cytryny, otarta skórka i sok
½ łyżeczki suszonych płatków chili
2 pieczone papryki
200 g owczego sera feta
2 awokado
10 cm ogórka
250 g greckiego jogurtu, 10 % tłuszczu
2 łyżki oliwy
2 łyżki mięty pieprzowej, drobno pokrojonej
2 łyżki świeżej bazylii, drobno pokrojonej
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki kminu rzymskiego, prażonego i świeżo zgniecionego w moździerzu
sól do smaku
100 g mieszanej sałaty
Przygotowanie
W naczyniu wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sok i otartą skórkę z cytryny, cebulę, czosnek, oregano, przyprawy i sól. Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Marynować przez godzinę lub w lodówce przez noc. Nabić mięso na drewniane lub metalowe szpikulce i grillować po obu stronach przez około 5 minut.
Jogurt wymieszać z oliwą, pokrojonymi ziołami, sokiem z cytryny, kminem rzymskim i solą. Na talerzu ułożyć sałatę, szaszłyki, porcję jogurtowego dipu, kawałki feta owczego i pieczonej papryki oraz plastry ogórka.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 705,2 kcal
Tłuszcz – 53,8 g
Białko – 47,3 g
Węglowodany – 7,5 g
Błonnik – 3,8 g