Grillowane szaszłyki z kurczaka po grecku

0
3874
keto obiad przepisy

Piękna pogoda w sam raz na grilla! Mamy dla Was pyszny przepis, grillowane szaszłyki z kurczaka ze smacznymi dodatkami w stylu greckim. Nasza keto miska zdrowia zawiera pięknie zrumienione szaszłyki podane z sałatą, awokado i sosem z jogurtu, mięty i bazylii. To danie zachwyca swym widokiem i jest w pełni ketogeniczne.

Jedząc mięso na diecie ketogenicznej nie musicie się martwić o ilość białka w diecie. Jeśli Wam zależy na obniżeniu ilości białka to wystarczy zwiększyć ilość tłuszczu. Jest na to wiele sposobów. Jednym z nich to dodanie do greckiego jogurtu oliwy z oliwek.

W diecie ketogenicznej tłuszcze i węglowodany to dwa najważniejsze makroelementy. Tłuszcze możemy spożywać do woli, natomiast węglowodany tylko w małych ilościach. Ile węglowodanów w diecie? …. Wszystko zależy od organizmu. Potrzebujesz porady i gotowy plan diety zakup go tutaj.

Sezon na grilla powoli się zaczyna. Osoby będące na diecie ketogenicznej mogą jeść bez wyrzeczeń jeśli wybiorą grillowane szaszłyki z mięsa, tłuste dipy i dozwolone warzywa.

grillowne szaszlyki kuchnia ketogeniczna przepis

grillowane szaszłyki kuchnia_ketogeniczna_przepisy

Grillowane szaszłyki z kurczaka

4 porcje

Składniki

600 g fileta z piersi kurczaka

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka balsamicznego octu

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

1 łyżka świeżego oregano, drobno pokrojonego

1 mała cebula, drobno pokrojona

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

½ cytryny, otarta skórka i sok

½ łyżeczki suszonych płatków chili

2 pieczone papryki

200 g owczego sera feta

2 awokado

10 cm ogórka

250 g greckiego jogurtu, 10 % tłuszczu

2 łyżki oliwy

2 łyżki mięty pieprzowej, drobno pokrojonej

2 łyżki świeżej bazylii, drobno pokrojonej

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki kminu rzymskiego, prażonego i świeżo zgniecionego w moździerzu

sól do smaku

100 g mieszanej sałaty

Przygotowanie

W naczyniu wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sok i otartą skórkę z cytryny, cebulę, czosnek, oregano, przyprawy i sól. Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą. Marynować przez godzinę lub w lodówce przez noc. Nabić mięso na drewniane lub metalowe szpikulce i grillować po obu stronach przez około 5 minut.

Jogurt wymieszać z oliwą, pokrojonymi ziołami, sokiem z cytryny, kminem rzymskim i solą. Na talerzu ułożyć sałatę, szaszłyki, porcję jogurtowego dipu, kawałki feta owczego i pieczonej papryki oraz plastry ogórka.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami  705,2 kcal

Tłuszcz – 53,8 g

Białko – 47,3 g

Węglowodany – 7,5 g

Błonnik – 3,8 g

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj