poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaMeksykańskie zoodles z kurczakiem feta i papryką

Meksykańskie zoodles z kurczakiem feta i papryką

Meksykańskie zoodles z kurczakiem, feta i papryką to szybkie danie gotowe w 30 minut. Naprawdę nie trzeba wiele aby przyrządzić smaczny i pożywny niskowęglowodanowy posiłek, zwłaszcza jeśli źródłem białka jest filet kurczaka. Zawsze kupujemy więcej mięsa z kurczaka i przyrządzamy od razu kilka dań.

Ostatnio trafiliśmy na ekologiczne kurczaki. Przez kolejne 4 dni zobaczycie co można przyrządzić z jednego kurczaka o wadze 1,5 kg. Dzisiaj pierwsze danie, do którego wykorzystaliśmy resztki fileta z piersi kurczaka.

Kurczak szybko usmażony na maśle wymieszaliśmy z zoodles. Makaron z cukinii to doskonały składnik do przyrządzania keto posiłków. Używamy go często w naszych przepisach, bo jest smaczny i zawiera bardzo mało węglowodanów.

Polecamy Wam zaopatrzyć się w urządzenie do krojenia warzywnych makaronów. My używamy najczęściej podręcznego veggie spiralizer. Można go nawet zabrać ze sobą w podróż.

kuchnia_ketogeniczna zoodles meksykańskie

Meksykańskie zoodles z kurczakiem to proste niskowęglowodanowe i bezglutenowe danie, lekko ostre i aromatyczne. Jest to smaczna kombinacja cukiniowego makaronu, aoczystych kawałków kurczaka, feta i czerwonej papryki. Przygotowanie dania zajmuje zaledwie 30 minut.

kuchnia ketogeniczna przepi odchudzanie

Meksykańskie zoodles z kurczakiem

2 porcje

Składniki

200 g fileta z piersi kurczaka

2 łyżki masła

100 g owczego feta

1 czerwona papryka, mała

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżka świeżego oregano, drobno pokrojonego

300 g cukinii

3 łyżki oliiwy

sól i pieprz do smaku

5 liści bazylii pokrojone w paski

Przygotowanie

Pokroić kurczaka w kostkę. Oprószyć przyprawami i solą. Zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez 2 minuty. Pociąć cukinię na zoodles i dodać do mięsa. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć na półmisek i posypać pokruszonym feta i bazylią.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami  519,5 kcal

Tłuszcz – 40,5 g

Białko – 34,0 g

Węglowodany – 5,5 g

Błonnik – 2,0 g

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze