Meksykańskie zoodles z kurczakiem, feta i papryką to szybkie danie gotowe w 30 minut. Naprawdę nie trzeba wiele aby przyrządzić smaczny i pożywny niskowęglowodanowy posiłek, zwłaszcza jeśli źródłem białka jest filet kurczaka. Zawsze kupujemy więcej mięsa z kurczaka i przyrządzamy od razu kilka dań.
Ostatnio trafiliśmy na ekologiczne kurczaki. Przez kolejne 4 dni zobaczycie co można przyrządzić z jednego kurczaka o wadze 1,5 kg. Dzisiaj pierwsze danie, do którego wykorzystaliśmy resztki fileta z piersi kurczaka.
Kurczak szybko usmażony na maśle wymieszaliśmy z zoodles. Makaron z cukinii to doskonały składnik do przyrządzania keto posiłków. Używamy go często w naszych przepisach, bo jest smaczny i zawiera bardzo mało węglowodanów.
Polecamy Wam zaopatrzyć się w urządzenie do krojenia warzywnych makaronów. My używamy najczęściej podręcznego veggie spiralizer. Można go nawet zabrać ze sobą w podróż.
Meksykańskie zoodles z kurczakiem to proste niskowęglowodanowe i bezglutenowe danie, lekko ostre i aromatyczne. Jest to smaczna kombinacja cukiniowego makaronu, aoczystych kawałków kurczaka, feta i czerwonej papryki. Przygotowanie dania zajmuje zaledwie 30 minut.
Meksykańskie zoodles z kurczakiem
2 porcje
Składniki
200 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki masła
100 g owczego feta
1 czerwona papryka, mała
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka świeżego oregano, drobno pokrojonego
300 g cukinii
3 łyżki oliiwy
sól i pieprz do smaku
5 liści bazylii pokrojone w paski
Przygotowanie
Pokroić kurczaka w kostkę. Oprószyć przyprawami i solą. Zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez 2 minuty. Pociąć cukinię na zoodles i dodać do mięsa. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć na półmisek i posypać pokruszonym feta i bazylią.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 519,5 kcal
Tłuszcz – 40,5 g
Białko – 34,0 g
Węglowodany – 5,5 g
Błonnik – 2,0 g