Koktajle są zdecydowanie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Nawet w diecie ketogenicznej można sobie pozwolić na owocowy koktajl pod warunkiem, że zawiera on wystarczającą ilość tłuszczu i mało węglowodanów. Takim koktajlem jest na pewno keto cheesecake koktajl z jeżynami. Koktajl to praktyczny posiłek o każdej porze dnia, którego przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Keto cheesecake koktajl z jeżynami
1 porcja
Składniki
60 g świeżych jeżyn
100 g wysokotłuszczowego kremowego serka, np. łaciate 23% tłuszczu
50 ml kokosowego mleka
120 ml zimnej wody
1 łyżka kokosowego oleju
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego bez cukru
1 łyżeczka stewia – erytrytol mieszanki
2 listki mięty
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Jeżyny nogą być świeże lub mrożone. Zamiast kokosowego mleka można użyć taką samą ilość śmietanki wysokotłuszczowej, np. łowickiej, 36% tłuszczu.
Wartość energetyczna 1 porcji 503 kcal
Tłuszcz – 49 g
Białko – 7,0 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 4,0 g