Gorąca keto tahini mokka to idealny napój na jesienne chłody. Pyszny ciepły napój z kawą, kakao, tahini i bitą śmietaną. Gorący kubek kawy, spokojnie wypity w wygodnym fotelu. Polecamy gorące keto tahini mokka na każde popołudnie aby odetchnąć od pracy.
Mokka latte to po angielsku mokka czyli kawa z kakao lub gorąca czekolada z kawą. Połączenie kawy z czekoladą to już odjazd, a jak dodacie tahini i bitą śmietaną to będzie wspaniały napój w wersji ketogenicznej.
Keto tahini mokka można wypić zamiast porannej kawy. Jeśli macie espresso maszynkę, to możecie nawet spienić migdałowe mleko wraz z tahini i kakao. Potem już wystarczy zaparzyć mocne espresso, wymieszać kawę ze śmietanką i gotowe.
Lubicie kawę na ostro, to polecamy posypać kawę sproszkowanym chili lub imbirem. lub lukrecją. My dzisiaj raczyliśmy się keto tahini mokka posypane lukrecją. Pyszności!
Tahini doskonale komponuje się z czekoladą i kawą. Oczywiście zamiast tahini można użyć orzechowego masła, migdałowe świetnie się sprawdza. Niektóre osoby narzekają na gorycz w tahini. W tym napoju jest ona w ogóle niewyczuwalna.
Przyrządzając kawę z czekoladą najlepiej wybrać jak największy kubek, aby pomieścił spienioną mokka. Poza tym jest bardzo przyjemnie ściskać gorący kubek zimnymi dłońmi.
Ten przepis na keto tahihi mokka można zrobić w wersji wegańskiej używając kokosowej śmietanki. Nam jednak odpowiada bardziej wersja ze śmietanką. Chcesz poprawić sobie humor rozgrzej się gorącą mokka.
Keto tahini mokka
1 porcja 300ml
Składniki
250 ml migdałowego mleka
3 łyżki espresso
1 łyżka kakao
1 łyżka syropu z błonnika
1 łyżka tahini
2 łyżki bitej śmietany
szczypta lukrecji do posypania
Przygotowanie
Mleko migdałowe doprowadzić do wrzenia. Wlać do blendera, dodać tahini, syrop, kakao i zaparzoną. Zmiksować. Ubić śmietankę i włożyć na dno kubka. Wlać gorący płyn i posypać lukrecją.
Wartość energetyczna 276,5 kcal
Tłuszcze – 24,75 g
Białko – 6,6 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik – 2,6 g