Pyszny i pożywny koktajl z awokado i szpinaku. Dodatkowo wzbogacony o białko pochodzących z nasion konopi i jajka. Idealny niskowęglowodanowy koktajl na początek dnia. Koktajl z awokado należy wypić od razu bo zmiksowaniu, bo awokado po zetknięciu z powietrzem utlenia się i czernieje. Do koktajlu można użyć dowolne mleko roślinne jak mleko migdałowe lub mleko kokosowe. Można również dodać śmietankę aby zwiększyć ilość tłuszczu.
Koktajl z awokado
1 porcja
Składniki
75 g / 1 awokado średniej wielkości
15 g świeżego szpinaku
150 ml migdałowego mleka
1 łyżka migdałowego masła
1 jajko
¼ łyżeczki erytrytol-stewia mieszanki
kilka kostek lodu
Przygotowanie
Pokrój szpinak, awokado i zmiksuj z resztą składników. Na koniec dodaj kostki lodu i zmiksuj. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj wody.
Wartość energetyczna 1 porcji 351 kcal
Tłuszcze – 32 g
Białko – 13 g
Węglowodany – 2,8g
Błonnik – 6,0 g