Szybkie danie na keto obiad to soczysta karkówka i coleslaw. Lekko przerośnięty tłuszczem kotlet z karkówki świetnie pasuje z coleslaw. Coleslaw można przyrządzić z dowolnie wybranej kapusty lub pomieszać.
Bardzo smaczny coleslaw to surówka z białej kapusty i jarmużu. Taki coleslaw to zastrzyk witamin i minerałów. Do surówki można dodać nasiona lub orzechy. Świetnie się nadają czarnuszka i podpieczone pestki dyni.
Kapusta i jarmuż są bardzo bogate w błonnik i minerały. Zawierają również część witamin, głównie witaminę C. Kapusta i jarmuż można kupić praktycznie przez cały rok. Są to stosunkowo tanie warzywa, a ich główną zaletą jest to, że można je jeść na surowo z wybornymi dressingami.
Porcja coleslaw wzbogacona czarnuszką i pestkami dyni oraz kotlet z karkówki to smaczny i pożywny obiad. Usmażenie kotleta zajmuje zaledwie 3 minuty. Oczywiście mięso należy usmażyć na maśle lub oleju MCT.
Keto obiad – karkówka i coleslaw
1 porcja
Składniki
200 g karkówki bez kości
1 łyżka masła lub MCT oleju
100 białej kapusty
50 g jarmużu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka winnego octu
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Poszatkować kapustę i jarmuż, najlepiej przy pomocy malaksera. Wymieszać z winnym octem, oliwą, solą i pieprzem. Podpiec pestki z dyni i dodać do surówki wraz z czarnuszką i pokrojoną pietruszką. Lekko wymieszać.
Rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć mięso z obu stron na złoty kolor około 3 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 628 kcal
Tłuszcze – 52 g
Białko – 42 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 5,0 g