niedziela, 20 kwietnia, 2025
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaSchabowy w keto panierce z pysznymi dodatkami

Schabowy w keto panierce z pysznymi dodatkami

Pyszny obiad, schabowy w keto panierce każdy lubi. Keto panierka to mąka migdałowa wymieszana z błonnikiem i ziołową przyprawą. Zamiast migdałów można użyć zmielonych orzechów laskowych. Keto panierka pasuje również do fileta z kurczaka czy nuggets. Schabowy w keto panierce świetnie pasuje z kalafiorowym puree i smażonym szpinakiem. Jest to pyszny i pożywny obiad, bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego super smaczny!

schabowy_keto_obiad

Keto panierkę można przygotować na zapas czyli wymieszać odpowiednie proporcje wszystkich składników i przechowywać w zamkniętym naczyniu i w suchym miejscu. Tak przygotowaną panierkę można również wykorzystać jako zasmażkę do zielonej fasolki lub do zagęszczenia mięsnych sosów.

Keto schabowy z dodatkami

1 porcja

Składniki:

150 g  kotleta schabowego

2 łyżki masła lub masła klarowanego

½ jajka

2 łyżki keto panierki

sól i pieprz do smaku

80 g świeżego szpinaku + 20 g masła, sól i granulowany czosnek do smaku

150 g kalafiora

20 g masła

1 łyżeczka kopru, drobno pokrojonego

sól do smaku

100 g pieczarek + 20 g masła, sól i pieprz do smaku

Keto panierka

200 g zmielonych migdałów

1 łyżka błonnika witalnego

2 łyżki przyprawy ziołowej, np. przyprawy do bruschetty

Przygotowanie

Schabowy rozbić, oprószyć solą, pieprzem i zanurzyć w rozmąconym i posolonym jajku. Następnie obtoczyć w panierce lekko dociskając mięso. Smażyć na maśle na złoty kolor po obu stronach. Ugotować rozdrobniony na różyczki kalafior, odcedzić i zmiksować z masłem i wymieszać z koprem. Rozpuścić porcję masła na patelni i usmażyć szpinak. Smażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i granulowanym czosnkiem. Na patelni, na której był smażony schabowy rozpuścić masło i dodać pokrojone pieczarki. Smażyć na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Jeść na ciepło.

Wartość energetyczna schabowego z dodatkami 940 kcal

Tłuszcz – 80 g

Białko – 43 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 10 g

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze