Keto polędwiczki wieprzowe z czerwoną kapustą to pyszny obiad dla każdego kto lubi dobre jedzenie. Keto polędwiczki to pyszne soczyste mięso w sosie z dodatkiem sosu Worcestershire, dzięki któremu sos ma delikatny kwaśno wędzony smak. Sos ugotowany na śmietanie z dodatkiem prawdziwego masła. Czerwona kapusta to kolejne warzywo niskowęglowodanowe. prosta duszona kapusta z masłem i balsamicznym octem. Całość smakuje wyśmienicie i jest super keto!
Keto polędwiczki wieprzowe
na 2 porcje
Składniki
350 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
200 ml mięsnego bulionu
150 ml śmietanki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
50 g masła
Kapusta
400 g kapusty
1 czerwona cebula
100 g masła
½ łyżeczki korzennej przyprawy
2 łyżki balsamicznego octu
1 łyżka syropu z błonnika
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Z mięsa usunąć błony, oprószyć solą i pieprzem. Pokroić na plastry o grubości 1 cm. Usmażyć na maśle na złoty kolor. Wyjąć polędwiczki na talerz i na tą samą patelnię wrzucić cebulę. Zeszklić cebulę, wlać bulion, śmietankę i sos Worcestershire. Doprawić sos solą, pieprzem i zagotować. Włożyć mięso i gotować sos jeszcze przez 6 minut. Kapustę pokroić grubo, podsmażyć na maśle i przełożyć do garnka. Cebulę usmażyć na maśle i dodać do kapusty. Doprawić kapustę solą, pieprzem, syropem i balsamicznymoctem. Gotować przez 30 minut. Podać z mięsem i sosem.
Wartość energetyczna 1 porcji 1042 kcal
Tłuszcze – 91,5 g
Białko – 44,5 g
Węglowodany – 12,0 g
Błonnik- 3,5 g