Macie ochotę na cynamonowe ciastka keto? Pyszne i zdrowe ciastka z cynamonem, które można jeść ze spokojnym sumieniem. Jest to typowy keto wypiek bez cukru , bez mąki i bez glutenu. Ciastka po upieczeniu i ostygnięciu są kruche i zachowują świeżość do dwóch tygodni.
Keto ciastka cynamonowe
35 ciastek
Składniki
130 g kokosowej mąki
1 łyżeczka błonnika witalnego
½ łyżeczka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g masła, miękkiego
80g erytrytolu +1 łyżka do obtoczenia
2 jajka
½ łyżeczki octu
szczypta soli
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu
½ łyżki cynamonu do obtoczenia
Przygotowanie
Masło, cukier, wanilię, ocet i jajka zmiksować. Dodać suche składniki i miksować do utworzenia ciasta. Formować z ciasta kulki o wadze 15 g. Wymieszać kokosową mąkę z cynamonem i obtoczyć ciastka. Układać kulki na blasze lekko je płaszcząc. Piec w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez 8-10 minut. Ciastka po upieczeniu wciąż są miękkie ale po ostudzeniu stają się kruche. Przechowywać ciastka w zamkniętym pudełku i w suchym miejscu.
Wartość energetyczna 1ciastka 38 kcal
Tłuszcze – 4,2g
Białko – 1,2 g
Węglowodany – 0,7 g
Błonnik – 2,0 g