Strona główna Przepisy Obiadokolacja Obiad na weekend, resztki do pracy

Obiad na weekend, resztki do pracy

2
Obiad na weekend, resztki do pracy

Gotowanie wymaga planu nawet jeśli jest to keto dieta. Zawsze planuję moje posiłki tak aby w tygodniu mieć jak najwięcej czasu. Gotuję więc spore porcje, przechowuję w lodówce lub mrożę. Gotowe keto lunchbox są bardzo przydatne i pozwalają utrzymać dietę bez problemu.

Moje ulubiony keto obiad to tarta, praktycznie w każdej postaci. Dzisiaj proponuję przepis na tartę z wędzonym łososiem, brokułami i porem. Tarta jest bardzo pożywna. Sporo w niej tłuszczu i bardzo mało węglowodanów. Nic dziwnego, bo spód do tarty zrobiłam z mąki migdałowej i nasion.

Keto tarta to również wytworne danie na specjalną okazję lub świąteczną kolację. Przyrządzenie niskowęglowodanowego i bezglutenowego spodu do tarty jest bardzo proste. Na ogół przygotowuję spód z mąki migdałowej lub ze zmielonych migdałów. Keto tarta nie wymaga dużo tłuszczu ponieważ mąka migdałowa i nasiona też go zawierają.  Warto dodać odrobinę błonnika. W tym przepisie stanowią go zmielone łuski babki płesznik.

Keto dieta

Błonnik ma właściwości wiążące i zastępuje gluten. Błonnik jest bardzo wskazany na diecie ketogenicznej. Wspomaga pracę jelit i chociaż jest węglowodanem to jednak nie powoduje wyrzutu insuliny. Błonnik nie jest wchłaniany w jelitach i przekształcony w glukozę dlatego nie prowokuje insuliny.

Keto dieta polega na tym aby trzymać insulinę w szachu. Tarta z łososiem jest daniem, które w pełni kontroluje wydzielanie insuliny. Jedna porcja zawiera zaledwie 5 gramów węglowodanów i tyle samo błonnika. Insulina hamuje spalanie tłuszczów. Dlatego ograniczając węglowodany w diecie na korzyść tłuszczów nie tylko chudniemy ale przede wszystkim spalamy tłuszcz zmagazynowany w tkance tłuszczowej.

tarta keto kuchnia przepisy na odchudzanie lchf dieta

Tarta z łososiem

6 porcji

Składniki:

6 porcji, forma o średnicy 23 cm

Składniki

180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki

60 g masła, zimnego

1 łyżka nasion babki płesznik

10 g zmielonych łusek babki płesznik, błonnik

1 jajko

200 g wędzonego na zimno łososia

250 g brokułu

30 g pora

4 jajka

300 ml śmietanki, 36%

100 g żółtego sera

sól i pieprz kajeński do smaku

Przygotowanie

W malakserze umieścić zmielone migdały , nasiona babki płesznik i błonnik. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksować. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i wykleić nim foremkę z obręczą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Brzegi obłożyć aluminiową folią. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.

Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Pokroić por na krążki. Ułożyć połowę brokułów i pora na podpieczonym spodzie. Następnie równomiernie rozłożyć pokrojonego łososia. Zakończyć warzywami, a na wierzchu posypać startym serem.  W misce zmiksować lekko jajka ze śmietanką. Doprawić solą i kajeńskim pieprzem, następnie polać równomiernie nadzienie. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.

Gorącą tartę odstawić na 10 minut do  przestudzenia, wtedy lepiej się kroi.

Wartość energetyczna jednej porcji 660 kcal

Tłuszcz – 59,5 g

Białko – 26 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 5,0 g

Poprzedni artykuł Keto granola lowcarb i paleo
Następny artykuł Do niedzielnej kawki
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

2 KOMENTARZE

    • Waga nie ma tu znaczenia. Wartość energetyczna jest obliczona ze wszystkich składników i podzielona przez ilość porcji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj