poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaProsty przepis z kapusty w stylu lchf

Prosty przepis z kapusty w stylu lchf

LCHF kuchnia jest prosta, smaczna, zdrowa i gwarantuje odchudzanie bez głodu. Obfituje w  wiele zdrowych warzyw. W kapuście węglowodany stanowią zaledwie 4% i dlatego może ona z powodzeniem zastąpić ryż, makaron i ziemniaki, które są zakazane na diecie lchf. Kapusta jest dostępna przez cały rok i zwykle należy do najtańszych warzyw.

Latem w lchf kuchni dominuje młoda kapusta. Przepis na smażoną kapustę z grzybami i mięsem można przyrządzić z również z białej kapusty, kiedy nastaną jesienne chłody. To danie jest bardzo proste w przyrządzeniu, niskowęglowodanowe i ze sporą dozą tłuszczu. Idealne danie do pracy.

Ten przepis można łatwo zmodyfikować, dodając inne grzyby, zamienić wołowinę na wieprzowinę, użyć brukselki. To naprawdę proste i smaczne danie w stylu lchf. Bardzo łatwo przestawić się na lchf styl życia, ponieważ lchf kuchnia nie sprawia żadnych trudności. Wiele osób ma problemy z jedzeniem tłuszczów. Warto więc wybrać na początek takie dania, które na pozór wydawałoby się, że zawierają mało tłuszczów.

Praktycznie wszystkie przepisy z kapustą zawierają bardzo mało węglowodanów. Aby dodatkowo obniżyć ilość węglowodanów można zmniejszyć ilość cebuli. Grzyby zawierają sporo błonnika i świetnie pasują w tym daniu. Zmniejszając porcję mięsa bardzo łatwo można uzupełnić je większą porcją grzybów. LCHF kuchnia to proste przepisy na odchudzanie i zdrowe żywienie, które smakują nawet osobom nie będącym na diecie.

dieta lchf kuchnia kapusta grzyby mielone

LCHF kuchnia – kapusta

4 porcje

Składniki

800 g białej lub młodej kapusty

1 cebula

400 g mielonej wołowiny, min 20% tł.

400 g brązowych pieczarek

3 łyżki posiekanych ziół, tymianek, rozmaryn i pietruszka

80 g masła

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Poszatkować kapustę. Rozpuścić 50 g masła i usmażyć kapustę na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę i usmażyć na reszcie masła wraz z posiekanymi ziołami. Dodać do kapusty. Na tej samej patelni usmażyć zmieloną wołowiną. Wymieszać wołowinę z kapustą, doprawić solą i pieprzem.

Wartość energetyczna 1 porcji 485 kcal

Tłuszcz – 37 g

Białko – 26 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 6,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze