Brakuje Wam pomysłów na lchf przepisy z jarmużem? Jarmuż to super warzywo i warto je włączyć do codziennej diety. Przepisy z jarmużem wcale nie wymagają jakiegoś specjalnego gotowania jak dzisiejszy przepis na zapiekankę z mielonego, jarmużu, jajka i mozzarella.
Jarmuż można jeść podobnie jak kapustę. Dlatego można go gotować, smażyć lub jeść na surowo jako dodatek do sałatki lub do tarty.Są różne rodzaje jarmużu. Można go nawet hodować na balkonie w doniczce. Wtedy młode liście jarmużu można używać wraz z cienkimi łodygami. Dojrzałe liście jarmużu są bardziej pofałdowane i wtedy należy z nich usunąc twarde nerwy.
Do zapiekanki z mielonego można użyć dowolnego mielonego mięsa lub wegetariańskiego mielonego z grzybów lub soi. Należy się wtedy liczyć z tym, że ilość węglowodanów będzie większa.
Jarmuż dodajemy do zapiekanki na samym końcu, podsmażony lub lekko zblanszowany. Danie jest wysokokaloryczne, zawiera sporo tłuszczu i białka ale również witaminy i minerały pochodzące nie tylko z jarmużu ale również z mięsa i jajek. Niezapominajmy, że mięso i jajka to potężne źródło witaminz grupy B. Jajka zawierają wszystkie witaminy oprócz witaminy C.
Potrzebujesz plan diety, przysytosowany do Twoich potrzeb skorzystaj z usług lchf trenera i zakup plan diety.
LCHF przepisy z jarmużem – zapiekanka
4 porcje
Składniki
200 g jarmużu
500 g mielonego z wieprzowej łopatki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 g pokrojonych pomidorów z kartonu
0,5 łyżeczki białego pieprzu
3 łyżki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
sól i czarny pieprz do smaku
4 łyżki oleju kokosowego
4 jajka
200 g mozzarella
Przygotowanie
Do przygotowania tego dania przygotować patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika rozgrzanego na 225°C. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na kokosowym oleju. Dodać mięso, przyprawy i oregano. Smażyć aż mięso przestanie być czerwone. Następnie wlać pomidory z kartonu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować sos przez 3 minuty.
Oderwać liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Zblanszować jarmuż w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i spłukać zimną wodą. Dodć jarmuż do sosu i wymieszać. Zrobić wgłębienia w sosie i wbić jajka. Posypać całość utartą mozzarella i wstawić do nagrzanego piekarnika na 225ºC. Piec przez 3 – 4 minuty aż ser się rozpuści i lekko zrumieni ale wciąż będzie ciągnący. Jajka powinny się sciąć według uznania. Mogą być półpłynne lub lekko bardziej ścięte.
Dodaj jarmuż i wymieszaj z sosem. Zagotuj. Następnie zrób dwa wgłębienienia i w każde wbij po jednym jajku. Na koniec posyp danie serem i zapiecz w nagrzanym piekarniku. Wystarczą 3 – 4 minuty w zależności od tego jakie mają być jajka.
Wartość energetyczna 1 kotlecika 697 kcal
Tłuszcz – 56g
Białko – 43 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik – 4,0 g